Koronavírus - Romániában felszámolják az oltásprogram koordinálásáért felelős országos bizottságot

Koronavírus, 2022.06.29

Romániában a kormány a koronavírus elleni oltásprogram koordinálásáért felelős országos bizottság (CNCAV) felszámolásáról döntött, az immunizáció irányítását az egészségügyi minisztérium veszi át - jelentette be szerdán közösségi oldalán Andrei Baciu államtitkár, a CNCAV elnöke.

A tisztségviselő felidézte: a 67 tagú testület működtette az oltási kampány logisztikai és kommunikációs központját és szervezte meg annak a 40 ezer orvosnak, ápolónak, katonának és belügyi alkalmazottnak a tevékenységét, aki a lakosság Covid-elleni immunizálásában közvetlenül részt vett.

Az oltási kampányban kialakított oltóközpontok felszámolása azonban nem jelenti a Covid elleni immunizáció leállítását, péntektől kezdődően viszont a vakcina csakis a családorvosoktól igényelhető - mutatott rá az államtitkár.

A CNCAV felszámolásáról és a Covid elleni oltási stratégia módosításáról hozott kormányhatározat elfogadását a járvány visszaszorulásával és az oltási hajlandóság visszaesésével indokolta a CNCAV koordinációs feladatait átvállaló egészségügyi minisztérium.

A kormányhatározatnak az oltási stratégiáról szóló része csak szervezési és illetékességi pontosításokat tartalmaz, a vakcina népszerűsítésére nem tér ki. A Covid-igazolványok adatbázisát továbbra is a speciális távközlési szolgálat (STS) működteti, a CNCAV archívumát a közegészségügyi intézet veszi át, a vakcinabeszerzés pedig szintén az egészségügyi tárcához kerül.

Romániában a beoltható - 5 év feletti - lakosság 44,87 százaléka kapott legalább egy adag, koronavírus elleni vakcinát, 14,42 százaléka van beoltva a harmadik, emlékeztető oltással is. A május közepe óta igényelhető negyedik adagot eddig 9219-en kérték, ami a beoltottak alig több, mint egy ezrelékét teszi ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!