Koronavírus - Romániában megtorpant az esetszámok csökkenése

Koronavírus, 2022.04.28

Romániában megtorpant az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzöttek több mint egy hónapja tartó csökkenése, és ismét ezer fölé emelkedtek a napi esetszámok.

Az egészségügyi minisztérium csütörtöki jelentésében szereplő 1146 újabb fertőzött 15 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát, miután szerdán az előző napi adat kétszeresére, 1464-re ugrott a napi esetszám.

A bukaresti média az ortodox húsvétnak tulajdonította a jelentős ingadozásokat, hiszen a négynapos munkaszünet idején jóval kevesebb tesztet értékeltek ki, mint rendesen, ezért arra figyelmeztetett, hogy mind az ünnepi időszakban tapasztalt csökkenés, mind az azt követő növekedés torz képet mutathat a valós helyzetről.

Romániában azonban nemcsak a - kiértékelt tesztek számának függvényében ingadozó - napi esetszámok, hanem a járványgörbe tendenciáját jobban tükröző heti esetszámok is emelkedni kezdtek: csütörtökön már második napja magasabb volt az előző hét napon azonosított fertőzöttek száma az előző napi adatnál.

A hét közepén a halálos áldozatok száma is jelentősen meghaladta az utóbbi két hét átlagát: szerdán 26, csütörtökön 15 koronavírusos beteg haláláról számolt be a szaktárca, ami heti összevetésben is a csökkenő tendencia megtorpanását eredményezte. Az utóbbi két hétben napi 11 haláleset számított átlagosnak Romániában.

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek számának csökkenése is lassult: jelenleg 1220 beteget ápolnak a Covid-részlegeken, 10 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban. Az előző heti csökkenés 25 százalékos volt. Az intenzív osztályon csütörtökön csökkent 200 alá a súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek száma: ez 15 százalékos javulás múlt csütörtökhöz képest.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!