TV műsor

Koronavírus - Romániában újabb tetőzéshez közelít a fertőzés terjedésének üteme

Koronavírus, 2020.11.17

Romániában egy újabb tetőzéshez közelít a koronavírus-fertőzések terjedésének üteme, az egy nap alatt diagnosztizált új esetek átlaga most már viszonylag lassan emelkedik, az utóbbi napokban 8000-8500 körül stabilizálódott.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 8262 embernél mutatták ki a vírust, ami kevesebb mint 5 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Két-három héttel ezelőtt a napi esetszám rendre meghaladta az előző kéthetes átlag másfélszeresét.

Az újabb tetőzést vetíti előre az is, hogy az utóbbi egy héten diagnosztizált fertőzések száma nagyjából azonos az előző hetivel.

A járvány statisztikai adatait feldolgozó portálok kiszámították, hogy a múlt pénteken ismét 1 alá csökkent Romániában az úgynevezett reprodukciós ráta, amely azt jelzi, hogy egy fertőzött hány másikat fertőz meg. A mutatót tartósan 1 alá kell szorítani, ahhoz, hogy a járványt meg lehessen fékezni. Október elseje körül a reprodukciós ráta Romániában elérte az 1,21-et.

Az országban legutóbb az augusztus második felétől szeptember közepéig terjedő időszakban stabilizálódott - de nem csökkent - a fertőzések üteme, akkor hetekig 1200 körül ingadozott az átlagos napi esetszám. A járványügyi szakemberek szerint most sem valószínű, hogy a fertőzések ütemének egyenletessé válását jelentős csökkenés követné, sőt, azt valószínűsítik, hogy kora tavasszal a járvány egy harmadik hulláma is elérheti Romániát, ami a jelenleginél is nehezebb helyzetbe hozná a teljesítőképessége határára került egészségügyi ellátórendszert.

Klaus Iohannis államfő keddi sajtóértekezletén az eddigi kormányzati intézkedések reménykeltő eredményének nevezte a fertőzések ütemének egyenletessé válását, ugyanakkor türelemre és a korlátozások fegyelmezett betartására intette polgártársait, hogy a fertőzésszámot csökkenteni is lehessen. Iohannis szerint idén szó sem lehet karácsonyi vásárokról, nagy szilveszteri ünnepségekről és társas kirándulásokról, a karácsonyi ünnepeket nem lehet elvonatkozatni a világjárványtól.

A román államfő a jövő hétre ígérte a koronavírus elleni országos oltási stratégia elfogadását. Romániában a védelmi minisztériumot és a tárcának alárendelt immunológiai kutatóintézetet is bevonják az oltóanyag beszerzésének, tárolásának és beadásának megszervezésébe. Iohannis szerint első körben az egészségügyi személyzetet, a veszélyeztetett embereket és a létfontosságú rendszerek - oktatás, közbiztonság, energiaellátás - alkalmazottait fogják beoltani.

A tíz áldozatot követelő szombati kórháztűzzel kapcsolatban Iohannis az egy év alatt nyolc kórházigazgatót lecserélő szociáldemokrata vezetésű megyei önkormányzatot nevezte a tragédia erkölcsi felelősének, és kilátásba helyezte, hogy a választások után megalakuló - reményei szerint erős parlamenti felhatalmazásra támaszkodó jobbközép - kormány majd visszahelyezi miniszteri alárendeltségbe a kórházakat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!