Koronavírus - Spanyolország valamennyi tartományában tovább enyhül a járvány

Koronavírus, 2021.05.17

Spanyolország valamennyi tartományában folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése - értékelte a helyzetet Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján Madridban.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint kéthetes átlagban százezer emberből 152-en kapták el a fertőzést. A legkedvezőtlenebb a helyzet Baszkföldön, ahol 295 eset jut százezer főre, míg a legkedvezőbb a valenciai tartományban 29 esettel.

A dél-európai országban az elmúlt 24 órában kevesebb mint 1200 új fertőzöttet diagnosztizáltak. A hétvégén 11 ezer koronavírus esetet regisztráltak, háromezerrel kevesebbet, mint az előző hétvégén.

Fernando Simón elmondta: folyamatosan nő az immunizáltak aránya, a lakosság 32 százaléka, több mint 15 millió ember kapta meg eddig az első oltását, és 15 százalékuk, mintegy 7 milliónyian már a második adag vakcinát is megkapta.

A járványügyi vezető kiemelte: lépésről lépésre kell haladni a korlátozások enyhítésében, jelenleg még nem elég magas a közösségi immunitás ahhoz, hogy az egyéni védekezést mérsékelni lehessen, de elképzelhetőnek tartja, hogy nemsokára szabad téren már nem lesz kötelező a maszk viselése.

Simón kifejtette: személyes becslése szerint a spanyol lakosság immunitásának aránya 40 százaléka körül lehet, beleszámolva az oltottakon kívül a fertőzésen átesetteket és a feltételezett, de nem igazolt eseteket is.

A spanyol kormány célkitűzése, hogy augusztusban az átoltottság elérje a 70 százalékot, vagyis addigra körülbelül 33 millió spanyol rendelkezzen teljes oltással.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!