Koronavírus - Spanyolországban megszüntették a maszkviselési kötelezettséget a tömegközlekedési eszközökön

Koronavírus, 2023.02.07

A spanyol kormány keddi döntése értelmében több mint harminc hónap után megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön.

Carolina Darias egészségügyi miniszter bejelentése szerint a szerdán életbe lépő rendelkezés egy újabb lépést jelent a "normális élet" felé "a járvány legrosszabb időszakának elmúltával".

Hangsúlyozta: a koronavírus-fertőzések száma "kiemelkedően stabil", a pandémia kezdete óta a legalacsonyabb az új esetek száma a dél-európai országban.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt két hét átlagában százezer emberből 50-en fertőződtek meg.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a maszk viselése az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a gyógyszertárakban továbbra is kötelező marad.

A minisztérium emellett azt ajánlja, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók és az akut légúti betegségekkel küzdők zárt térben továbbra is hordják a maszkot.

A kormány rendelkezésében kitért arra is, hogy a munkáltatók, ha indokoltnak látják, kötelezhetik dolgozóikat a munkahelyi maszkviselésre.

Spanyolországban a koronavírus-járvány miatt 2020 nyarán tették általánosan kötelezővé a maszkviselést. A korlátozást szabadtéren tavaly februárban szüntették meg, két hónappal később pedig a zárt nyilvános helyek is mentesültek az előírás alól.

A dél-európai országban a járvány kezdete óta 13,7 millió esetben diagnosztizálták a fertőzést, amelynek következtében több mint 118 ezer ember vesztette életét.

A koronavírus elleni vakcina legalább két dózisát az oltható, 12 évnél idősebb lakosság 92,6 százaléka, több mint 39 millió ember kapta meg. Harmadik, úgynevezett emlékeztető oltást mintegy 26,5 millióan, a jogosultak 55,8 százaléka kért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!