Koronavírus - Spanyolországban tovább folytatódik az esetszámok lassú növekedése

Koronavírus, 2021.04.05

Spanyolországban tovább folytatódik a koronavírus-fertőzés terjedésének lassú növekedése, a hétvégén több mint tízezer új esetet regisztráltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfői jelentéséből.

A szaktárca adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint kétezer embernél diagnosztizálták a fertőzést, amelyet a járvány kezdete óta mintegy 3,3 millió esetben mutattak ki.

A dél-európai ország 17 tartománya közül 11-ben növekednek az esetszámok több mint egy hete - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: a halálozási adatok továbbra is csökkennek, az elmúlt egy hétben 189 ember hunyt el a fertőzés következtében, a halálos áldozatok száma eddig 75 783.

Mint mondta, a halálozás csökkenése a legidősebb korosztály jelentős átoltottságával magyarázható. A 80 év felettiek 79 százaléka kapott már legalább egy dózist a koronavírus elleni vakcinából, mindkét adaggal 44,7 százalékukat oltották be.

A héten több tartomány, köztük Andalúzia és Madrid is újabb korcsoportokkal bővíti az oltási kampányt, megkezdve a 79 és 77 év közöttiek oltását.

Az idősekkel párhuzamosan oltják a 65 év alattiakat is (az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni vakcina alkalmazásának ez a felső korhatára Spanyolországban). Számukra egyre több új helyszínen szerveznek tömeges oltási lehetőséget, például sportcsarnokban, kulturális központban vagy bikaviadal arénában.

A 46,5 millió lakosú dél-európai ország eddig 9,7 millió adag oltóanyagot kapott három európai engedéllyel rendelkező gyártótól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!