Koronavírus - Szlovákiában több ezren tüntettek a kormány és járványintézkedései ellen

Koronavírus, 2020.11.17

A koronavírus terjedése miatt érvényben lévő vészhelyzet és a gyülekezési korlátozások dacára több ezren tüntettek a szlovák kormány és járványintézkedései ellen három pozsonyi és több vidéki helyszínen kedden.

Szlovákiában november 17. állami ünnep, a Szabadságért és a demokráciáért vívott harc napja, ezzel a nappal az 1989-es rendszerváltoztatásnak állítottak emléket. Ezen a napon hagyományosan sok ünnepséget tartanak, ám idén az ország történetében először, a megemlékezéseket nem engedélyezték tekintettel arra, hogy a kormány a járványügyi helyzetre hivatkozva gyülekezési korlátozást vezetett be.

A tiltás ellenére az ország több nagyobb városában mégis tartottak megmozdulásokat, ezek résztvevői viszont Igor Matovic miniszterelnöknek és kormányának a távozását, illetve a koronavírus fertőzés terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások feloldását követelték - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. A legnagyobb megmozdulások Pozsonyban voltak, a szlovák parlament, a pozsonyi kormánypalota és az elnöki palota előtt. Később a tüntetők az elnöki palota előtt gyűltek össze, ahol betöltötték a Hodza teret és a környező utcákat. Az MTI tudósítója az elnöki palota előtt nemzeti lobogókat és a kormányfő távozását, illetve bebörtönzését követelő transzparenseket kezükben tartó tüntetőket látott. A tüntetők számát a helyszínen tartózkodó újságírók tízezerre becsülték, gyermekes családokat és futball szurkolókat is látni lehetett.

A láthatóan nem túl jól szervezett megmozdulás résztvevői szónokok és kihangosítás hiányában hangosan skandálva, ám rendbontások nélkül adtak hangot követeléseiknek, néhányan feltűzték transzparenseiket az elnöki palota kerítésére. A tömeg nem sokkal délután öt óra után oszlani kezdett, ezután a tüntetők egy kisebb része a pozsonyi parlamenthez, illetve ismét a kormánypalotához vonult.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!