TV műsor

Koronavírus - Szlovéniában a jövő héttől beoltják az érettségiző diákokat

Koronavírus, 2021.04.16

Szlovéniában a jövő pénteken megkezdik az érettségiző diákok beoltását a koronavírus ellen - jelentette be Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa a válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján. A kormány - az alkotmánybíróság döntése nyomán - száz főig engedélyezi a nyilvános összejöveteleket.

Petric kiemelte: a veszélyeztetett, krónikus beteg gyerekek szülei is bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába.

A kormány döntését azzal indokolta a szaktárca munkatársa, hogy azt szeretnék, ha a diákok nyugodt körülmények között, biztonságban készülhetnének a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákra, amely csaknem 17 ezer tanulót érint az országban.

Mivel a koronavírus elleni oltás önkéntes, arra kérte a diákokat, hogy pénteken, de legkésőbb hétfőn délig jelentkezzenek a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.

A tisztségviselő hozzátette: a 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca-, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech-féle vakcinával oltják be.

Ales Hojs belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: az alkotmánybíróság döntése nyomán, amely alkotmányellenesnek találta a nyilvános összejövetelek betiltását, és amennyiben a kormány nem változtatott volna a rendeletén, hétfőtől felfüggesztette volna azt, a jövő héttől engedélyezik száz főig a gyülekezést.

Zárt térben kötelező lesz a maszkviselés, és harminc négyzetméterre csak egy fő juthat. Nyitott térben tíz négyzetméterre juthat egy ember, és nem lesz kötelező a maszk viselése - mondta.

Mindazonáltal hozzátette: amennyiben nő a fertőzöttek száma, a taláros testületet teszik felelőssé azért, mert úgy döntött, hogy a gyülekezéshez való jog elsőbbséget élvez a közegészséggel szemben.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy az új szabályozásnak nemcsak az emberi jogi szempontokat kell figyelembe vennie, hanem azt is, hogy az összejövetelek fontos eszközei a politikai álláspontok kifejezésének.

A kormány korábban úgy döntött, hogy szigorúan tilos az esküvők, különböző rendezvények és ünnepségek tartása. Engedélyezték azonban a vallási szertartásokat, de 30 négyzetméterenként csak egy résztvevővel.

Szlovéniában az elmúlt héthez képest csökkent az új fertőzöttek száma. A kormány által közétett adatok szerint péntekre 860-nal több mint 229 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt napon öt beteg hunyt el, s ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4147-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 639-en vannak kórházban, 154-en intenzív osztályon.

Az országba eddig 577 380 ampulla oltóanyag érkezett, és a lakosság 6,5 százalékát oltották be mindkét vakcinával a koronavírus ellen. Az első dózist 360 450-en, közülük a másodikat 136 582-en kapták meg.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 2698 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 303 598-at. Az elmúlt 24 órában 44-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6486-ra emelkedett. Kórházban 2003 beteget ápolnak, közülük 186-an vannak lélegeztetőgépen.

Ezen a héten 11 082 új fertőzöttet regisztráltak, ami 32 százalékkal, közel háromezerrel több, mint egy héttel korábban.

Krunoslav Capak, a közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy június végéig sikerül beoltani a lakosság 55 százalékát. Ez ezer főt jelent megyénként naponta, néhány megye pedig ennél sokkal többre is képes - mondta.

Jelezte, hogy a Pfizer/BioNTech megemelte az országba szállított vakcina dózisok számát április végétől. Hetente százezer, május végétől pedig 200 ezer ampulla várható, június végéig összesen 1,8 millió dózis.

Horvátországban a lakosság mindössze 13 százalékát oltották be. Az Európai Unió gyógyszerfelügyelete által engedélyezett három oltóanyagból eddig 643 834 dózis érkezett az országba, amiből összesen 519 375 ampullát használtak fel; 393 002-en kapták meg az első dózist, 124 459-en pedig már a másodikat is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!