Koronavírus - Több mint 87 ezer tudományos kutatás készült az új koronavírusról a járvány kezdete óta

Koronavírus, 2021.02.23

Több mint 87 ezer tudományos kutatást tettek közzé világszerte tudósok az új koronavírusról a járvány kezdete és 2020 októbere között egy amerikai-kínai elemzés szerint.

A járvány fontossága ellenére még az elemzést készítő kutatókat is meglepte a tudományos kutatások és más közlemények hatalmas száma ilyen rövid idő alatt.

"Elképesztő a publikációk száma, a tudomány történelmében valószínűleg példa nélküli. A világ szinte valamennyi tudományos közössége ennek a kérdésnek szentelte figyelmét" - idézte Caroline Wagnert, az elemzés egyik vezetőjét az Ohiói Állami Egyetem közleménye.

Wagner a kínai Csöcsiangi Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatóival készítette az elemzést, amely a Scientometrics című tudományos folyóiratban jelent meg.

Számos tudományos adatbázist tekintettek át a koronavírussal kapcsolatos közlemények, cikkek után kutatva és kimutatták, hogy 4875 cikket tettek közzé a kérdésről 2020 január és április közepe között. Ez 44 013-ra növekedett július közepére és 87 515-re október elejére.

Wagner összehasonlította a koronavírusról szóló kutatásokat a nanotudományoknak szentelt figyelemmel, amely az egyik leginkább kutatott területté vált az 1990-es években. Utóbbi terén 19 év telt el, amíg négyezerről 90 ezerre nőtt a tudományos cikkek száma. "A koronavírus-kutatás ezt a szintet mintegy öt hónap alatt érte el" - hívta fel a figyelmet a kutató.

A járvány kezdetén Kínában született a legtöbb publikáció, az összes koronavírusról szóló tudományos kutatás 47 százaléka a január 1. és április 8. között kínai volt, ez azonban visszaesett 16 százalékra július 13. és október 5. között.

Az amerikai tudósok a koronavírus-kutatások 23 százalékában vettek részt a járvány kezdetén, és a július-októberi időszakban ez az arány 33 százalékra nőtt.

Bár új együttműködések születettek a világ tudósai között a járvány kezdetén, ezek aránya később csökkent, részben gyakorlati okból: az utazási tilalmak meghiúsították, hogy a kutatók személyesen találkozzanak. Wagner úgy vélte, hogy politikai okok is állhatnak ugyanakkor mögötte, különösen az amerikai-kínai együttműködést illetően.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!