Koronavírus - Újabb francia megyékben szűnt meg a maszkviselési kötelezettség az általános iskolákban

Koronavírus, 2021.10.11

Újabb 21 francia megyében megszűnt a maszkviselési kötelezettség hétfőn a tanulók számára az általános iskolákban, ezzel a százból 68-ra emelkedett a zölddel jelölt megyék száma, ahol a kisiskolásoknak már nem kell maszkot viselniük a koronavírus-járvány visszahúzódásának eredményeképpen.

A tanulók számára csaknem egy éve volt kötelező a tanárokhoz és az iskolai dolgozókhoz hasonlóan maszkot viselni az oktatási intézmények zárt tereiben. A korlátozás fokozatosan szűnik meg október elejétől azokban a megyékben, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma 50 alá csökkent. Országos átlagban jelenleg ez a szám 43, s egyetlen megyében sem haladja meg a százat, így kiemelten kockázatos, vörössel jelölt övezet már nincsen az országban.

Kórházban még 6700 ezer fertőzöttet ápolnak, számuk naponta több mint százzal csökken, közülük 1100-an vannak súlyos állapotban, azaz az intenzív ágyaknak már csak az egyötödét foglalják el koronavírusos fertőzöttek.

A napi esetszám átlaga hétről hétre 20-30 százalékkal csökken, jelenleg 4 ezer körül mozog, a pozitív tesztek aránya egy százalék, s péntektől a felnőtteknek csak a receptre felírt teszt marad ingyenes, a 18 éven aluliak számára viszont bármilyen indok esetén ingyenes marad. A társadalombiztosításnak idén eddig 6,2 milliárd euróba kerültek a szűrések, ugyanannyiba, mint az oltási program.

A járvány szövődményeiben elhunytak száma 117 ezer, az elmúlt 24 órában a számuk nyolccal emelkedett.

Az oltásra jogosult franciák 87 százaléka vette fel eddig legalább az első oltást, 85 százalékuk mindkét adagot, a teljes lakosságra vetítve 75 százalékos az átoltottság.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!