Koronavírus - Ujhelyi: új nemzeti tervre van szükség az uniós helyreállítás alap felhasználására

Koronavírus, 2022.05.12

A magyar kormánynak a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alapok forrásainak lehívásához új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie - jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Ujhelyi István kijelentette: az Európai Bizottság nem hagyta jóvá a Fidesz-kormány által korábban beadott tervezetet, az ugyanis sem tartalmában, sem pedig az érdemi és széles körű konzultációt nélkülöző elfogadásában nem felelt meg az elvárásoknak. Megjegyezte: a források befagyasztásához hozzájárultak az azóta is fennálló jogállami kifogások is.

A magyar kormánynak sürgősen változtatnia kell, egy új nemzeti tervet kell az Európai Bizottság elé terjesztenie - jelentette ki Ujhelyi, majd hozzátette: az eredeti dokumentumban szereplő vállalások helyett három ügynek kell kiemelt politikai figyelmet és támogatást kapnia az alapból.

Ezeket felsorolva javasolta, hogy Magyarország fordítson jelentős összeget a támogatásból az "örök rezsicsökkentés" megvalósítására az energiahatékonyság és a lakóingatlanok tömeges, célzott korszerűsítésével. A kormánynak szerinte rászorultsági alapon felvehető élelmiszerkuponokat kellene bevezetnie az alapvető élelmiszerek meghatározott körében. Javasolta továbbá, hogy a helyreállítási alap szabadon felhasználó összegeiből Magyarország azonnali fejlesztést hajtson végre az egészségügyben, elsősorban a humánerőforrás oldalán.

"Elvárom, hogy a kormány az új nemzeti tervet az önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel folytatott mély, érdemi egyeztetés eredményeként véglegesítse" - tette hozzá a szocialista képviselő.
(MTI)

Címkék

Ujhelyi István MSZP
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!