Koronavírus - Ukrajnában meghaladta a húszezret az azonosított fertőzöttek száma

Koronavírus, 2020.05.22

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, péntekre egy nap alatt 442 új esetet azonosítottak, velük együtt a regisztrált fertőzöttek száma már 20 148 - derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 9 beteg hunyt el, így már 588-ra emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma az országban. Eddig 6585-en gyógyultak fel, közülük 358-an az elmúlt napban.

Az egészségügyi dolgozók közül eddig 3907-en fertőződtek meg, közülük 28-an haltak bele a betegségbe, és 1722-en gyógyultak fel. Kórházi ápolásra eddig 6332-en szorultak, közülük 256 embert, köztük egy gyermeket kellett lélegeztetőgépre kapcsolni.

Ukrajnában eddig 267 185 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el.

Az egészségügyi tárca pénteki sajtóközleményében arról tájékoztatott, hogy jelenleg az országnak csaknem a fele, 11 megye még nem áll készen a korlátozások újabb enyhítésére, köztük Kárpátalja és Kijev megye, valamint a főváros sem. Idetartozik a legfertőzöttebb régió, a romániai határnál lévő Csernyivci megye is, valamint a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Dnyipropetrovszk, a nyugati országrészben Hmenickij, Rivne, Voliny és délen Mikolajiv megye.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy újabb enyhítések lehetnek péntektől, illetve hétfőtől, de egyúttal meg is hosszabbította az országos karantént június 22-ig, viszont úgynevezett adaptív karanténná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy régiónként eltérő korlátozások lesznek érvényben, attól függően, hogy az adott térségben hány fertőzött van, és mennyire leterheltek a helyi kórházak. Azok a régiók léphetnek a korlátozások enyhítésének újabb szakaszába, amelyekben az elmúlt hét napban 100 ezer lakosra kevesebb mint 12 új fertőzött esik, az elvégzett PCR- és immunológiai tesztek száma viszont ennél több, a kórházi ágyak leterheltsége pedig kevesebb mint 50 százalékos - emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az UNIAN szerint négy régióban - Kijev, Rivne, Csenyivci és Voliny megyékben - az új fertőzöttek száma túl magas ahhoz, hogy életbe léptethessék a korlátozások enyhítésének második szakaszát.

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester mindazonáltal pénteken ismét kérte a kormányt, hogy - tekintettel a súlyos közlekedési helyzetre - engedélyezze a metró újraindítását hétfőtől a fővárosban .
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!