Koronavírus - Ursula von der Leyen: a koronavírus-járvány nem minősül többé globális vészhelyzetnek

Koronavírus, 2023.05.05

Jó hír, hogy több mint 3 év elteltével a koronavírus-járvány végre nem minősül többé globális egészségügyi vészhelyzetnek - írta péntek esti sajtóközleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Egészségügyi Világszervezet aznapi bejelentésére reagálva.

"A világjárvány súlyos áldozatokat követelt az emberektől, társadalmunktól és gazdaságunktól. De a globális, uniós és tagállami szintű határozott fellépésnek, valamint polgáraink rugalmasságának és szolidaritásának köszönhetően sikeresen leküzdöttük" - hangsúlyozta.

Az elnök szerint a járvány során világossá vált, hogy az EU ereje az egységben rejlik, még súlyos egészségügyi válságok esetén is. "Az európai szolidaritás - az orvosi felszerelések megosztása, a betegek kezelése vagy a polgárok hazatelepítésének elősegítése, valamint gazdaságaink újjáépítése terén - segített abban, hogy közösen védjük meg polgárainkat, és legyőzzük a világjárvány legnehezebb szakaszait" - taglalta.

Mint hangsúlyozta, a járvány ahhoz is hozzájárult, hogy az EU egészségügyi unióvá váljon, jobban felkészüljön a jövőbeli egészségügyi válságokra. Von der Leyen azonban éberségre is intett, felhívva a figyelmet arra, hogy a koronavírus továbbra is egészségügyi fenyegetést jelent.

"A tagállamokkal és az uniós egészségügyi szervekkel együtt folytatnunk kell a megfigyelést és a felügyeletet, biztosítanunk kell a veszélyeztetettek oltását" - emelte ki.

Von der Leyen köszönetet mondott a közegészségügyi dolgozóknak az elmúlt három évben tett rendkívüli erőfeszítéseikért és elkötelezettségükért. "Ha ők nem lettek volna, nem tartanánk ott, ahol ma" - írta az Európai Bizottság elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!