Koronavírus - Zelenszkij szerint Ukrajna képes megbirkózni a járvány következő hullámaival

Koronavírus, 2021.09.10

Ukrajnának nem kell tartania a koronavírus-járvány következő hullámaitól, mert képes megbirkózni velük - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pénteken Kijevben megrendezett Jaltai Európai Stratégia (YES) konferencián.

Zelenszkij ugyanakkor azt is elismerte, hogy "nem tökéletes és nem példaértékű" Ukrajna küzdelme a járvánnyal. Hozzátette viszont, hogy szerinte a világon egy országé sem az. Nehezményezte, hogy egyenlőtlen a vakcinák elosztása a világ országai között, kijelentve, hogy emiatt "a kis országoknak" kevesebb az esélyük a túlélésre. Szavai szerint míg más kérdésekben, mint a nukleáris biztonság vagy a klímaváltozás, a világ országai képesek közös álláspontot kialakítani, addig a koronavírus elleni fellépésben számít az állampolgárság, "egyesek élete fontosabb, másoké kevésbé". Szavai szerint a koronavírus okozta Covid-19 bebizonyította, hogy az országok egyenlőtlenek. Egyúttal egy nagyon fontos, ezzel ellentétes dolgot is eredményezett a járvány: "kiegyenlíthet mindenkit a jogaiban" - jelentette ki. Hangsúlyozta, hogy a világnak olyan új vezetőkre van szüksége, "akik nem fegyvereik erejére támaszkodnak, hanem a szó, a megértés, a bölcsesség, az akarat erejére, akik valóban meg akarják változtatni a világot, új valóságot teremteni, és véget vetni a háborúknak az emberek között a Földön addig, amíg a háborúk nem vetnek véget a bolygónknak és az emberiségnek".

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter közben pénteken újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a Covid-19 "a beoltatlan emberek járványává" válik, és újfent mindenkit a védőoltás felvételére buzdított. A parlament plenáris ülésén felszólalva közölte, hogy tárcája idén ősszel a fertőzés terjedésének háromfajta forgatókönyvével számol: "egy optimistával, egy mérsékelttel és egy pesszimistával". Utóbbi esetében több mint hetvenezer kórházi ágyra lesz szükség az országban koronavírusos betegek ellátására, beleértve több mint 49 ezret, amely orvosi oxigént biztosító berendezéssel van felszerelve - mondta a tárcavezető.

Ukrajnában péntekre 3615-tel 2 310 554-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, 48-cal kevesebb fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Az elhunytak száma 76-tal 54 251-re, az aktív betegeké pedig több mint 2200-zal 37 430-ra emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 789 254-en kapták meg valamely védőoltás első, közülük 4 618 573-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Csütörtökön 173 615 embert oltottak be az országban, ami új rekordnak számít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!