Mennyire veszélyes a koronavírus XBB variánsa?

Koronavírus, 2023.01.08

Már a világ 74 országában felbukkant, most többek között Kínában terjed elképesztő ütemben a koronavírus XBB névre keresztelt variansa és alvariánsai. Az XBB változat veszélyeiről Duda Ernő virológus professzort kérdeztük.

Prof. Duda Ernő
WR: Elképesztő ütemben fertőz és terjed Kínában a koronavírus XBB névre keresztelt variánsa, alaposan leterhelve a kínai egészségügyi rendszert. A szakemberek szerint érdemes rá odafigyelni, hiszen 2023-ban ez a változat lehet a domináns koronavírus. Ön szerint van okunk az aggodalomra?

D.E.: Szemben a világ jelentős részével, Kínában nem használták a mRNS alapú vakcinákat a lakosság beoltására. A kutatások egyértelműen bizonyítják, hogy az ott alkalmazott Sinovac és Sinopharm oltások két adagja gyakorlatilag semmi védelmet nem nyújt az omikron változatok fertőzésével szemben, a kínai vezetés pedig – feltehetően politikai meggondolásból – nem kíván nyugati vakcinákat importálni. Idáig tehát ez kínai belügy lenne. De ahol sok emberben szaporodik a vírus, ott szükségszerűen megjelennek újabb vírus változatok, amelyek aztán globálisan is elterjednek, ahogy azt korábban is láthattuk. Hogy melyik variáns fog dominálni, az megjósolhatatlan (bár néhány parafenomén látni véli a jövőt).

WR: Az XBB mellett az XBB 1.5 változat okozza most a legtöbb megbetegedést. Ráadásul ez a változat képes lehet elkerülni az antitesteket, így sokkal nagyobb valószínűséggel fertőzhet. Valóban képes ez a változat elkerülni az antitesteket?

D.E.: Az omikron valamennyi változata különbözik a korábbi (wuhani, alfa, béta, gama, delta) variánsoktól, más módon jut be a sejtekbe, más sejttípusokat fertőz, így más tüneteket okoz. Ez magyarázza, hogy a korábban megszerzett immunitás kevésbé véd az omikron fertőzésétől, mint a többiekétől. De ez minden omikron változatra igaz.

WR: Magyarországon, aki szeretné, már kérheti a koronavírus elleni 5. oltását is, ha jól tudom. Ön szerint szükség van a 4-5. oltásra vagy csak azon veszélyeztetett csoportok esetében, mint az idősek vagy immunbetegségben szenvedők?

D.E.: A nálunk alkalmazott oltások (vagy a fertőzés kiállása) után a nyálkahártya felszínén is megjelennek IgA-nak nevezett ellenanyag molekulák, amelyek hatástalanítani tudják a vírusokat. Amíg ezek jelen vannak, a fertőzés esélye igen alacsony. Sajnos szintjük fokozatosan csökken, így 2-3 hónap után hatásuk már elenyésző. Tehát az oltás – mindegy hányadik – ennyi időn keresztül képes a fertőzéssel szemben védeni bennünket. Más a helyzet a súlyos betegség tekintetében: már a második-harmadik oltás is nagyon hatásos védelmet biztosít, amit természetesen fokoznak az újabb „boosterek”, akár oltásról, akár fertőzésről van szó. Minden ember immunrendszere más, másképp válaszol az oltásra is. Természetesen vannak, akik oltás nélkül is tünetmentesen vészelték át a fertőzést és vannak, lesznek, akik több oltás után sem tudtak hatásos védekezést kialakítani, akár bele is halhatnak a betegségbe. A korábban soha el nem ért, 99 százalékos hatékonyságú, kitűnő vakcina alkalmazása esetén is egymillió egészséges emberből tízezer védtelen maradhat! Pedig ekkor még nem számoltuk az immunhiányosokat, szervátültetetteket, a leukémiásokat, azokat, aki kemo-, vagy sugárterápiát kapnak, vagy csak nagyon idősek. Az utóbbiak védelme elérhető passzív immunizálással, de ezt – igen magas ára miatt – nem alkalmazzák általánosan.

WR: Amennyiben valaki elkapja a koronavírust, az orvosok általában ágynyugalmat, sok folyadékot, azon belül is, mondjuk mézes tea fogyasztását javasolják, tekintve, hogy specifikus gyógyszer továbbra sem igazán létezik. Van-e ezzel kapcsolatban valami pozitív vagy bíztató fejlemény?

D.E.: Két hatásos gyógyszer is van a SARS-2 vírus ellen, amelyek a vírus szaporodásának különböző lépéseit gátolják. A molnupiravir a nukleinsav szintézisét, a paxlovid pedig a vírus biológiailag aktív fehérjéinek kialakulását akadályozza meg. Az életveszélyt jelentő citokin- (vagy bradikinin-) „vihart” pedig a megfelelő időben adott gyulladásgátló szteroiddal lehet kordában tartani. Az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetén segíthet a lázcsillapítás, meg a mézes tea, vagy (Arany János nyomán) kezelhetjük kígyóhájjal, medvezsírral, ebkaporral, kutyatéjjel.

WR: Egyelőre úgy tűnik, hogy az XBB koronavírus variáns esetén nagyobb a kockázat a fertőzésekre, arra vonatkozólag azonban nincs bizonyíték, hogy a lezajló fertőzés súlyosabb lenne vagy magasabb lenne a halálozási kockázat.

D.E.: Nálunk és a környező országokban már mindenki vagy oltott, és/vagy néhányszor átesett a fertőzésen. Tehát valamekkora immunitással rendelkezik a koronavírussal szemben. Az a tény, hogy bennük az omikron kevésbé okoz súlyos, vagy halálos betegséget, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy „jobb indulatú”, mint a korábbi változatok. Kevéssé valószínű, de lehetséges, hogy egy „szűz” populációban éppoly veszedelmes lenne, mint a korábbi változatok.
(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő Koronavírus XBB
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!