TV műsor

(...): történelmi lehetőség lenne Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozása

Külföld, 2019.10.19

Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásával az Európai Unió nagyobb befolyást tudna szerezni a Balkán felett, a külpolitikai szakértő szerint ez történelmi lehetőség.

Berzi Gergely szombaton az M1 aktuális csatornán azt mondta, hogy a csatlakozást egyelőre vétózó Franciaország és más tagállamok között érdek- és nézetkülönbség van abban, hogy bővíteni kell-e az EU-t.

A szakértő szerint a bővítés jobb megoldás lenne, mert a Balkán biztonságának növelésével és új piacok megszerzésével fel lehetne lendíteni az unió gazdaságát. Néhány ország vétója miatt azonban átadják a terepet a térség iránt szintén érdeklődő Oroszországnak, Törökországnak és Kínának - tette hozzá.

Berzi Gergely úgy vélekedett, hogy a csatlakozni kívánó országok sértve érezhetik magukat, mert teljesítették a kiszabott elvárásokat, az EU mégsem nem tesz eleget az ígéreteinek.

Véleménye szerint a bővítés kérdésének elhalasztásával az EU azt bizonyította, hogy külpolitikai, geopolitikai értelemben nem tud felnőni a saját súlyához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!