TV műsor

1,7 milliárd euró értékben vásárol lánctalpasokat a szlovák védelmi tárca

Külföld, 2021.09.08

Mintegy másfélszáz lánctalpast, zömükben páncélozott harci járműveket vásárol 1,7 milliárd euró értékben a szlovák védelmi minisztérium - a beszerzésről szóló döntést szerdai ülésén hagyta jóvá a pozsonyi kormány.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint az 1,7 milliárd euró (mintegy 608 milliárd forint) összértékű beszerzési projektet e hónap végén indítják, s a védelmi tárcának jövő év június végéig kell a kormány elé terjesztenie az addig beérkezett ajánlatok kiértékelését. A szerdán jóváhagyott dokumentum szerint a beszerzés összértékéből mintegy másfél milliárd eurót tehet majd ki a lánctalpasok vételára.

A szlovák védelmi tárca beszerzési projektje 146 darab lánctalpas páncélozott harci jármű, illetve 6 lánctalpas páncélozott jármű megvásárlásával számol 2022 és 2026 között. A tervezet szerint a beszerzésre közvetlen formában, kormányközti megegyezés alapján kerítenek majd sort. A beszerzést azzal indokolta védelmi tárca, hogy arra részint a NATO-n belüli felkészültség céljainak elérésére, részben pedig azért van szükség, mivel a szlovák hadsereg lánctalpasparkjának élettartama lejáróban van.

A szerdán jóváhagyott projekt a beszerzés folytatásával, egy második beszerzési szakasz megvalósításával is számol. Ez utóbbi, még a kabinet későbbi jóváhagyására váró projekt 2030-ig valósulna meg, s annak során további 71 páncélos beszerzésére kerülne sor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!