A bahamai hatóságok kiadták az Egyesült Államoknak az FTX csalással vádolt milliárdos alapítóját

Külföld, 2022.12.22

A Bahama-szigetekről az Egyesült Államokba szállították Sam Bankman-Friedet, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját. A milliárdos vállalkozó hétfőn bahamai bírósági meghallgatásán egyezett bele abba, hogy hazája igazságszolgáltatása folytassa le ügyében a büntetőeljárást.

Sam Bankman-Fried A vállalkozó szerda éjszaka érkezett meg az Egyesült Államokba. Bírósági meghallgatását New Yorkban tartják, ahol védői várhatóan kérni fogják szabadlábra helyezését óvadék ellenében. Egy héttel ezelőtt az első, még a Bahama-szigeteken tartott bírósági meghallgatáson Sam Bankman-Fried ügyvédei úgy nyilatkoztak, hogy mindent elkövetnek a kiadatás megakadályozására.

A 30 éves üzletembert múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére. A New York-i ügyészség összesen nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig. A 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza, és saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt.

A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze.

A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte.
(MTI)

Címkék

Sam Bankman-Fried FTX
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!