A belga király elfogadta a miniszterelnök lemondását

Külföld, 2024.06.10

Alexander De Croo belga miniszterelnök közösségi oldalán jelentette be hétfőn, hogy Fülöp király elfogadta lemondását. A kormány az új kabinet eskütételéig marad hivatalban.

Belgiumban vasárnap az európai parlamenti voksolással együtt tartották a szövetségi és regionális választást. Ezen Alexander De Croo pártja, a flamand liberális párt (Open VLD) 12 képviselőházi mandátumából ötöt elveszített.

A kormányfő a választás eredményét csalódásnak nevezte, amelyért vállalja a felelősséget.

A kormány tovább viszi az aktuális ügyeket és előkészíti a hivatalok átadását az új szövetségi kabinetnek - közölte De Croo.

A belgiumi szövetségi és regionális választásokon az Új Flamand Szövetség érte el a legjobb eredményt, az alsóház 150 mandátumából - a jelenlegihez képest egy helyet veszítve - 24-et szerzett meg.

A 2019-es választásokat követően Belgiumban hosszú ideig nem alakult kormány. Alexander De Croo 652 nappal a voksolás után esküdött fel a "Vivaldi-koalíció" néven ismert hétpárti kormány miniszterelnökeként.

Az országban a törvényhozó hatalom letéteményese a kétkamarás szövetségi parlament. A felsőház, a szenátus 60 tagja közül ötvenet a regionális parlamentek, tízet pedig ezek a szenátorok választanak meg. Az alsóház 150 tagját közvetlenül, öt évre választják, északon csak flamand, délen csak vallon pártra lehet szavazni. A szövetségi kormányban azonos számú flamand és vallon miniszternek kell lennie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!