A belga miniszterelnök nyugalomra szólította fel a belgiumi török és kurd közösségeket a közelgő törökországi választások kapcsán

Külföld, 2024.03.27

Alexander De Croo belga miniszterelnök nyugalomra szólította fel szerdán az országban élő török és kurd közösségeket a hét végére tervezett törökországi önkormányzati választásokkal kapcsolatban.

A nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján a belga kormányfő felszólította a két közösség tagjait, hogy "hagyjanak fel a provokációval és az erőszakkal".

Az elmúlt napokban több incidens is történt a török és a kurd közösség tagjai között. Vasárnap egy Limburg tartománybéli településen kurdok egy csoportja nemzeti zászlójukat lengetve, a terrorszervezetnek minősített, szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) dicsőítő jelszavakat skandálva vonult fel. Hétfőn a PKK-zászlókat lengető kurdbarát aktivisták tüntetése verekedéssé fajult Brüsszel európai negyedében, a hatóságok vízágyúkat vetettek be a tömeg feloszlatására, médiajelentések szerint pedig Limburg keleti tartományában török ultranacionalisták megtámadtak egy szíriai kurd családot. Ugyancsak hétfő este törökellenes támadások színhelyévé vált egy kisebb település kávézója: a helyiséget baseballütővel felszerelkezett csoportok támadták meg és több embert megsebesítettek.

"Belgiumban véleménynyilvánítási és gondolatszabadság van, de a terrorszervezetek támogatását kifejező megnyilvánulásokat nem tűrjük el. A PKK-t Európában terrorista csoportnak tekintik. A kurd ügy iránti szimpátia egészen más dolog" - szögezte le nyilatkozatában Alexander de Croo.

A miniszterelnök "külföldről érkezett embereket" okolt az erőszakért, akik a "több évtizedes együttélést" fenyegetik Belgiumban.

Annelies Verlinden szövetségi belügyminiszter a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a külföldi vitákat nem szabad Belgiumba importálni.

Törökországban március 31-én tartanak helyhatósági választásokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!