A belügyekbe való beavatkozás miatt tiltakozott az orosz külügyminisztérium a moszkvai japán nagykövetségnél

Külföld, 2023.08.07

Határozott tiltakozását fejezte ki Japán moszkvai nagykövetségének hétfőn az orosz külügyminisztérium "Oroszország belügyeibe való beavatkozás" miatt, miután Tokió helyszínt biztosított a Poszt-Oroszország Szabad Népeinek Fóruma elnevezésű szervezet tanácskozásának.

Az orosz diplomáciai tárca rámutatott, hogy a lengyelországi bejegyzésű nem kormányzati szervezetet Oroszországban korábban nemkívánatosnak nyilvánították, és tagjait terroristaként tartják számon.

A Kommerszant című lap szerint a szervezet 7. fórumát augusztus 1-2-án tartották Tokióban. Korábban a fórum kétszer ülésezett Lengyelországban, illetve egyszer Csehországban, Svédországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban.

Moszkva orosz belügyekbe való beavatkozási kísérletnek minősítette, hogy a rendezvény záródokumentumát, amely "az orosz államiság aláásására és területi integritásának megsértésére irányuló felhívásokat" tartalmazott, a japán parlament tagjai is aláírták. Az orosz külügyminisztérium kifogásolta, hogy Kisida Fumio japán miniszterelnök kormánya azzal, hogy otthont adott a rendezvénynek, nyíltan támogatásáról biztosította "az Oroszország elleni terrorista retorikát és a gyűlölet ideológiáját".

"Ebben az összefüggésben nem meglepő, hogy Tokió megpróbálja összekapcsolni az oroszellenes akciót a saját, a Kuril-szigetekre vonatkozó illegitim revansista követeléseivel" - közölte a külügyminisztérium, és "a japán érdekekre nézve érzékeny" válaszintézkedéseket helyezett kilátásba Tokióval szemben egy esetleges újabb provokáció esetén.

Az orosz igazságügyi minisztérium április 3-án jelentette be, hogy a Poszt-Oroszországi Szabad Népek Fórumát felvette a nemkívánatos szervezetek nyilvántartásába. Márciusban az orosz főügyészség megállapította, hogy a fórum ülésein állandó szakértőként "etnoszeparatista mozgalmak vezetői" és olyan külföldi előadók működnek közre, akik "szisztematikus ruszofób propagandatevékenységet" fejtenek ki
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!