A bérek befagyasztása ellen tüntettek a romániai oktatási szakszervezetek képviselői Bukarestben

Külföld, 2023.04.25

A közalkalmazotti bérek tervezett befagyasztása, és a közszférában meghirdetni tervezett létszámstop ellen tüntettek kedden három országos oktatási szakszervezet képviselői a bukaresti kormány székháza előtt.

Az érdekképviseletek néhány tucatnyi küldötte egyelőre jelképes "sztrájkőrségbe" állt a kormány székháza elé, de május 10-ére nagyszabású felvonulást helyeztek kilátásba, és megkezdték az aláírásgyűjtést a tényleges országos munkabeszüntetés kihirdetése érdekében is, amennyiben a kormány nem tesz le arról, hogy a bérezésükkel amúgy is elégedetlen pedagógusokon takarékoskodjon.

"Ébresztőnek szántuk a döntéshozók számára ezt a sztrájkőrséget, és holnap is itt leszünk, hogy arra figyelmeztessük őket: a szép idő és az ígéretek ideje véget ért, tetteket várunk. A Művelt Románia projektben kötelezettséget vállaltak arra, hogy országos prioritásként kezelik az oktatási rendszert! Nem szeretnénk oda jutni, hogy a rossz döntések, vagy a döntések hiánya miatt nemsokára már a +Kudarcos Romániáról+ kelljen beszélnünk" - idézte a zuhogó esőre, és az államfő által kezdeményezett országprojektre utaló Marius Nistor szakszervezeti vezetőt a tüntetésről beszámoló Agerpres hírügynökség.

Az érdekképviseletek küldöttei petíciót terjesztettek be kedden a kormányhoz, amelyben egyebek mellett a 2017-es közalkalmazotti bértörvény által előírt, de rendre elnapolt béremelések folyósítását követelik, és arra figyelmeztetik a döntéshozókat, hogy az állami bérek és nyugdíjak halmozásának betiltása, a bérek tavalyi szinten tervezett befagyasztása, illetve a tervezett létszámstop válságos helyzetbe juttatná az oktatási rendszert, amely már most működési zavarokkal küzd a képzett munkaerő hiánya miatt.

A szakszervezetek ugyanakkor megerősítették azon elvárásukat, hogy a kidolgozás alatt álló új közalkalmazotti bértörvény a jelenleginél sokkal magasabb, társadalmi fontosságukat tükröző bérezési osztályba sorolja a pedagógusokat. Az oktatási szakszervezetek azt is követelik, hogy törvényi szintű előírás rendelkezzen a közalkalmazotti bérek automatikus inflációkövető emeléséről.

Romániában a tervezettnél alacsonyabb költségvetési bevételek miatt kényszerül takarékossági intézkedésekre a kormány. Az adóhatóság szerint az első negyedévben az állami bevételek nagyságrendileg egymilliárd euróval kisebbek voltak a tervezettnél, ami az egész évre kivetítve négymilliárd euróval növelné az amúgy is magas (a GDP 4,4 százalékára tervezett) államháztartási hiányt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!