A bíró felfüggesztheti a Trump-rezidencián lefoglalt iratok vizsgálatát

Külföld, 2022.09.02

A floridai bíróság mérlegeli, hogy átmenetileg elzárja a Donald Trump floridai rezidenciáján lefoglalt iratokat az Igazságügyi minisztérium bűnügyi vizsgálata elől, ha kinevezi a volt elnök által kért független szakértőt - írja a CNN.

A West Palm Beach-i szövetségi bíróság ügyben eljáró bírája a meghallgatáson - a CNN tárgyalóteremből származó információja szerint - annyit közölt, hogy amennyiben úgy dönt, eleget tesz a kérésnek és kinevezi a szakértőt, akkor az először áttekintheti a hatóság birtokába került iratokat, hogy abban vannak-e ügyvédi titok körébe erő anyagok.

A sajtójelentések szerint az igazságügyi minisztérium ügyvédei egy ilyen lépés ellen érveltek, mondván, hogy az megakasztaná a bűnügyi nyomozást.

A Politico úgy tudja, hogy a meghallgatáson Donald Trump jogi képviselői komolytalannak mondták az iratok helytelen kezelésére vonatkozó nemzetbiztonsági kockázatot felvető állításokat. Az értesülés szerint James Trusty ügyvéd azzal érvelt, hogy a nyomozóhatóság megpróbálja a büntetőeljárás részévé tenni az elnöki iratok kezeléséről szóló törvényt (Presidential Records Act),ami a bíróság előtt nem kikényszeríthető jogszabály.

A kormányzat jogászainak állítása szerint más szövetségi törvény alapján zajlik a vizsgálat érzékeny iratok kezelése miatt - és nem az elnöki iratokról rendelkező jogszabály keretében, aminek nyomán büntetőjogi felelősség valóban nem állapítható meg.

A CNN szintén kiszivárgott információkra hivatkozva azt írta, hogy a bíróság előtti érvek csatájában Donald Trump ügyvédje az egész - minősített iratok körüli - ügyet egy "lejárt kölcsönzési idejű könyvtári könyv" esetéhez hasonlította.

Az igazságügyi minisztérium jogi képviselői védelmükbe vették az eljárást, és kijelentették, hogy Donald Trump-nak nem volt joga magánál tartania az iratokat, mert már nem elnök, és megerősítették azt a korábbi álláspontot, miszerint azért sem látják indokoltnak az eljárásba független szakértő bevonását, mert a szóban forgó iratok az államhoz tartoznak, és nem Donald Trump személyes tulajdonát képezik.

A bírósági meghallgatás az augusztus 8-án, Donald Trump floridai rezidenciáján tartott FBI-házkutatás újabb fordulója volt. A hatósági intézkedés során a Szövetségi Nyomozó Iroda ügynökei több tucat doboznyi irattal távoztak az ingatlanból, ahol Donald Trump elnöksége idején keletkezett minősített dokumentumokat kerestek, a volt elnök azt állítja, hogy a minősítés alól feloldott iratokról van szó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!