A bíróság 19 év börtönre ítélte a michigani kormányzó elrablását kitervelő csoport egyik vezetőjét

Külföld, 2022.12.28

Michigan államban 19 év börtönre ítélték a kormányzó elrablását tervező csoport egyik vezetőjét szerdán, egy nappal azután, hogy a másik fő vádlott 16 év börtönt kapott; az ügyészek mindkét esetben életfogytig tartó börtönt tartottak indokoltnak.

A 47 éves Barry Croftot a szövetségi bíró az ítélet kihirdetésekor a bűncselekmény értelmi szerzőjének nevezte, aki nagyon meggyőzően tudott másokat rávenni arra, hogy vegyenek részt az emberrablás előkészítésében. Az ügyben eddig ez volt a legsúlyosabb büntetés.

Kedden a 39 éves Adam Fox 16 év börtönbüntetést kapott, akit a bíró a kormányzó elrablásának gyakorlati előkészítőjeként és a fegyveres csoport felkészítőjeként írt le.

A két férfit a Michigan állambeli Grand Rapids-ban ülésező szövetségi bíróság esküdtszéke még augusztusban találta bűnösnek összeesküvéshez kapcsolódó vádpontokban, valamint fegyverrel, illetve robbanószerrel való visszaélés bűncselekményében.

A két férfi irányította azt a 12 tagból álló radikális elveket valló csoportot, amelyik 2020-ban az elnökválasztást megelőző időszakban Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer elrablását készítette elő, pontos terveket kidolgozva a bűncselekmény végrehajtására. A vádirat szerint a kormányzót nyaralójából akarták elhurcolni, egy környékbeli hidat felrobbantva, és akár rendőrökkel tűzharcba bocsátkozva. A szélsőséges csoport tagjai nem értettek egyet a demokrata párti kormányzó koronavírus-járvány elleni intézkedéseivel.

A csoport három másik tagja ellen már született ítélet, 7 és 12 év közötti börtönbüntetés. Többen még tárgyalásra várnak, és volt olyan vádlott, akit felmentett az esküdtszék.

2020 őszén a szövetségi hatóságok fedett akció keretében vették őrizetbe a kormányzó elrablását kitervelő szélsőséges csoport tucatnyi tagját. A Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) a társaság egyik tagja, egy volt katona értesítette a szervezkedésről, aki később a hatóság informátoraként működött közre a bűncselekmény leleplezésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!