A biztonsági együttműködés folytatásáról állapodott meg az orosz és a tádzsik elnök

Külföld, 2023.11.21

A biztonsági együttműködés folytatásáról és a Tádzsikisztánban működő 201. orosz katonai bázis fenntartásának meghosszabbításáról állapodott meg kedden Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Emomali Rahmon tádzsik elnök.

"Megállapodtunk a védelmi, a haditechnikai és a terrorizmusellenes, valamint a kábítószer-ellenes együttműködés további elmélyítésében. Általánosságban továbbra is erőfeszítéseket teszünk a közép-ázsiai régió biztonságának és stabilitásának fenntartása érdekében. Ennek érdekében egyebek között továbbra is aktívan kívánjuk használni a köztársaságba telepített 201. orosz katonai bázis képességeit" - mondta Putyin a megbeszéléseket követően.

Rahmon, aki gyakorlatilag az egész kormányát magával vitte a moszkvai látogatásra, elismerte, hogy elsősorban biztonsági kérdések megvitatására érkezett hivatalos látogatásra Oroszországba, amellett, hogy a kétoldalú barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződés 30. évfordulója alkalmából. Az Afganisztánnal határos közép-ázsiai ország vezetője szerdán Minszkbe utazik tovább, ahol a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) csúcstalálkozóján vesz majd részt.

Az orosz államfő biztosította hivatali partnerét afelől, hogy Moszkva az egyenlőség, a kölcsönös tisztelet és egymás érdekeinek figyelembe vétele elvei alapján építi a kétoldalú kapcsolatokat. Putyin a Haza Szolgálatáért érdemrend harmadik fokozatával tüntette ki Rahmont.

Az orosz elnök méltatta a két ország közötti kapcsolatok folyamatos fejlődését, és rámutatott, hogy Oroszország Tádzsikisztán fő kereskedelmi és gazdasági partnere: a közép-ázsiai ország vele bonyolítja le külkereskedelmi forgalmának 22,9 százalékát. Tádzsikisztánba 1,6 milliárd dollárnyi orosz befektetés érkezett, az országban több mint háromszáz, orosz tőkével rendelkező vállalkozás működik. A rubel részesedése a kereskedelmi tranzakciókban elérte a 83 százalékot.

Tavaly öt orosz nyelvű iskola nyílt meg a közép-ázsiai köztársaságban. "Oroszország évente 200 millió rubelt biztosít tankönyvekre ezen iskolák számára" - mondta Putyin a találkozón.

Moszkva 900-ról 1000-re emelte meg az Oroszországban tanuló tádzsik diákok kvótáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!