A bolgár parlament tiltakozott az ukrajnai bolgár kisebbség által lakott régió átszabása ellen

Külföld, 2020.05.22

A bolgár parlament nyilatkozatban tiltakozott Kijevnél amiatt, hogy az ukrajnai Odessza megye déli részén, a Bolgradi járásban található, bolgár kisebbség által lakott területet öt közigazgatási egységre akarják felosztani, ami Szófia szerint komoly csapást jelentene a nemzeti közösségre - írta pénteken a Gazeta.ru orosz híroldal.

A bolgár törvényhozás "nagyon rossz hírnek" minősítette a szóban forgó bolgár közösségre nézve a készülő ukrán intézkedést, egyben kilátásba helyezte Ukrajna NATO-csatlakozási folyamatának akadályozását. A szófiai parlament szerint a készülő változtatás csapást mér az ukrajnai bolgár közösségre, és végeredményben elvezethet annak asszimilációjához. A szófiai képviselők kiemelték, hogy az adminisztratív döntéssel Ukrajna nemzetközi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit is megszegné.

A Fakti bolgár hírportál beszámolója szerint a történelmi Besszarábiában a 18. század óta élő bolgár közösség területi egységének védelmében született dokumentumot a jelen lévő képviselők közül 109-en támogatták, senki sem ellenezte, és 19-en tartózkodtak.

Valerij Szimeonov, a parlament alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a tervezett területi átrendezés megkérdőjelezi Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozási törekvéseinek támogatását bolgár részről, mert Kijev ezzel megsértené az Európa Tanácsnak a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményét és a Helyi Önkormányzatok Európai Chartáját is.

Cveta Karajancseva, a bolgár nemzetgyűlés elnöke a szavazást követően bejelentette, hogy a nyilatkozatot haladéktalanul megküldik a szófiai ukrán nagykövetségnek.

Nem sokkal ezután Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról biztosította bolgár partnerét, Ekaterina Zaharievát, hogy a kérdéses bolgár körzet megmarad a jelenlegi határai között - írta a Dnevnik bolgár híroldal.

A szófiai külügyminisztérium közleménye szerint a két tárcavezető megállapodott, hogy kapcsolatban maradnak mindaddig, amíg az ügyben nem születik elfogadható döntés

Az ukrán külügyminisztérium internetes oldalára feltett közlemény szerint viszont Ukrajnában megütközést keltett a bolgár parlament nyilatkozata. Ukrajna közigazgatási és területi felosztásának kérdései az ukrán állami hatalmi szervek kizárólagos joga - áll a dokumentumban. Külföldi államok beavatkozási kísérletei Ukrajna számára elfogadhatatlanok - hangsúlyozzák. Megütközést és értetlenséget váltanak ki azok a manipulatív, hiteltelen állítások, hogy a reformok befolyással lennének az ukrajnai bolgár nemzeti kisebbség nemzeti különállására - szögezi le az ukrán külügyi nyilatkozat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!