A Bosch csoport növelte forgalmát és javította eredményét tavaly

Külföld, 2024.02.07

Növelte forgalmát és javította eredményét tavaly a Bosch csoport - közölték szerdán az MTI-vel.

A technológiák és szolgáltatások szállításával foglalkozó csoport a 2023-as üzleti évben várakozásai szerint teljesített. Az előzetes adatok alapján az árfolyamhatások nélkül 8 százalékos, azt figyelembe véve 4 százalékos növekedéssel, 91,6 milliárd euró árbevételt ért el. Az 5 százalékos bevételarányos üzemi eredmény enyhe javulást mutat a megelőző évi 4,3 százalékoshoz képest.

Vegyesen alakult a tavalyi árbevétel a Bosch egyes szektoraiban. A mobilitás üzleti ágazat érte el a legnagyobb, 56,3 milliárd euró árbevételt 7 százalékos, árfolyamhatások nélkül 11 százalékos növekedéssel. A HydraForce felvásárlásának hatására az ipari technika üzleti szektor 7,5 milliárd euró árbevétele 8 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 10 százalékkal haladta meg a 2022. évit.

A fogyasztási cikkek üzleti szektor árbevétele 7 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 1 százalékkal, 19,9 milliárd euróra csökkent, részben az elektromos kéziszerszámok és a háztartási gépek iránti kereslet visszaesésére.

Tavaly 9 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 11 százalékkal, 7,6 milliárd euróra nőtt az energia- és épülettechnika üzleti terület árbevétele.

Vegyesen alakult regionális téren a Bosch bevétele, a legnagyobb növekedés Európában és Észak-Amerikában volt. Európában az árbevétel 6 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal 46,8 milliárd euróra nőtt. Észak-Amerikában az árbevétel 4 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 8 százalékkal, 15,2 milliárd euróra emelkedett.

A Dél-Amerikában az 1,7 milliárd euró árbevétel 6 százalékkal alacsonyabb az előző évinél, míg árfolyamhatások nélkül 4 százalékkal magasabb. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az árbevétel 1 százalékkal, árfolyamhatások nélkül 9 százalékkal, 27,9 milliárd euróra nőtt.

Az idei évre a Bosch továbbra is mérsékelt, 2-2,5 százalékos globális gazdasági növekedésre számít. Az autóiparban a gyártott járművek számát tekintve a Bosch 2024-ben is az előző évek volumenére számít. A vállalat szerint folytatódik a gépgyártás területén a visszaesés, a fogyasztási cikkek szektorában pedig 2025-ig nem számít keresletnövekedésre.

A Bosch szerint az energiaszektorban visszafogott marad az ügyfelek vásárlási hajlandósága, különösen a kulcsfontosságú német piacon, mert bizonytalan, miként alakul a fűtésrendszerekre vonatkozó jövőbeli szabályozás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!