A boszniai önkormányzati választás előzetes eredménye belpolitikai elégedetlenséget tükröz

Külföld, 2020.11.16

Ellenzéki pártok kerülhetnek hatalomra a korábban évtizedekig nacionalista pártok által vezetett bosznia-hercegovinai településeken a vasárnapi önkormányzati választás előzetes eredményei szerint, amelyek arra is rámutatnak, hogy erőteljes elégedetlenség tapasztalható a nyugat-balkáni országban.

A boszniai sajtóban megjelent hétfői elemzések szerint a legfontosabb helyeken azért győzhetett az ellenzék, mert az állampolgárok elégedetlenek voltak azzal, ahogyan a korábban évtizedekig kormányzó pártok kezelték a koronavírus-járványt.

Az előzetes eredmények szerint az ország legnagyobb bosnyák pártja, a Bakir Izetbegovic vezette Demokratikus Akciópárt (SDA) elveszítette a fővárost, Szarajevót, míg a főként szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság központjában, Banja Lukában több mint húsz év után nem a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Pártja (SNSD) szerezte meg a legtöbb szavazatot.

Elemzők úgy vélik, hogy az önkormányzati választás eredménye előrevetítheti a 2022-es parlamenti választás kimenetelét, vagyis rámutathat azokra a hibákra, amelyek évek óta gyülemlenek az országban, és amelyeket a koronavírus-járvány tovább fokozott. A magas munkanélküliségi arány mellett Bosznia-Hercegovinában problémát okoz a szakképzett munkaerő elvándorlása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!