A brit kormány egy amerikai újnáci csoport törvényen kívül helyezését kezdeményezi

Külföld, 2021.04.19

Amerikai újnáci csoport törvényen kívül helyezését kezdeményezte hétfőn a brit kormány.

Priti Patel belügyminiszter a londoni alsóháznak küldött átiratában kérte, hogy a parlament helyezze törvényen kívül az Atomwaffen Division nevű szerveződést, és mondja ki azt is, hogy a National Socialist Order nevű csoportosulás is az Atomwaffen Division, csak más néven.

Az Atomwaffen Division német-angol szóösszetétel jelentése atomfegyveres hadosztály, a National Socialist Order jelentése nemzetiszocialista rend.

A brit belügyminiszter az alsóháznak küldött indítványában leszögezte: az Atomwaffen Division a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti, saját meghatározása szerint "faji háború" meghirdetésével fehér etnikai alapú fasiszta államalakulat létrehozására törekszik, és ennek elérése végett erőszakcselekményekre buzdítja követőit.

A brit kormány javaslata alapján bűncselekménynek minősülne a csoportbeli tagság, és az is, ha valaki másokat csatlakozásra ösztökél.

E bűncselekmények miatt tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Priti Patel az alsóháznak küldött átiratában közölte ugyanakkor, hogy az új terrorizmusellenes törvény alapján - amelyet II. Erzsébet királynő hamarosan kihirdet - az ilyen szerveződésekben viselt tagság legmagasabb büntetési tétele 14 évre emelkedik.

Az Atomwaffen Division a brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint tavaly márciusban azt állította, hogy feloszlatta magát, de júliusban utódszervezeteként megalakult a National Socialist Order.

A brit kormány megítélése szerint azonban ugyanaz a csoport tevékenykedik tovább más névvel, és ugyanazt a torz ideológiát hirdeti, amelyet az Atomwaffen Division név alatt is terjesztett - áll a minisztérium ismertetésében.

A brit belügyminisztérium terrorcsoportként említi a szerveződést, amely a tárca hétfői tájékoztatása szerint más, hozzá laza szálakkal kötődő külföldi szervezetek létrejöttét is ösztönözte.

Ezek közé tartozott a Feuerkrieg Division, amelyet a brit kormány tavaly júliusban szintén terrorszervezetnek nyilvánított és törvényen kívül helyezett.

Priti Patel a londoni alsóháznak küldött hétfői beterjesztésében közölte: az ehhez hasonló elvetemült, fehér felsőbbrendűséget hirdető szerveződések létének célja az, hogy gyűlöletet terjesszenek, megosztottságot szítsanak és erőszak alkalmazásával szerezzenek érvényt beteg ideológiájuknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!