A brit uralkodónál tesz látogatást a jövő héten az amerikai elnök

Külföld, 2023.07.03

A brit uralkodónál tesz látogatást a jövő héten az amerikai elnök.

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint Joe Biden európai körútjának első állomásaként keresi fel július 10-én a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban, a legősibb és legnagyobb brit királyi rezidencián III. Károly királyt.

Az amerikai elnök nem volt jelen a brit uralkodó május 6-i koronázásán a londoni Westminster apátságban az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában. Képviseletében felesége, Jill Biden vett részt a ceremónián.

Londoni hivatalos források már korábban is jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson. Az amerikai elnök jelen volt III. Károly édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Joe Biden távolmaradása a májusi londoni koronázási szertartásról nem volt kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

A Downing Street és a Fehér Ház ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden következő európai látogatásán mindenképpen felkeresi III. Károly királyt. Az egyidejű washingtoni és londoni bejelentés szerint az amerikai elnök vasárnap érkezik Londonba, és jövő hétfőn, július 10-én tesz látogatást a brit uralkodónál.

Bident fogadja Rishi Sunak brit miniszterelnök is.

Joe Biden ezután Vilniusba utazik, ahol részt vesz a NATO-csúcsértekezleten, majd Finnországot keresi fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!