A brit választókerületek többsége az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét szeretné miniszterelnöknek

Külföld, 2023.12.31

A nagy-britanniai választókerületek többsége Rishi Sunak konzervatív párti miniszterelnök helyett Sir Keir Starmert, az ellenzéki Munkáspárt vezetőjét szeretné a kormányfői tisztségben látni a vasárnap ismertetett évzáró felmérés szerint.

A vizsgálat, amelyet a Focaldata közvéleménykutató végzett a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lap és a Best for Britain nevű EU-párti kampánycsoport megbízásából 10 006 választó bevonásával, kimutatta azt is, hogy a britek nagy többsége egyértelműen negatívnak tartja az EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő hatásokat.

A politikusok támogatottságát vizsgáló körkérdésből kiderült, hogy a 632 nagy-britanniai választókörzet közül 390-ben többségben vannak azok, akik szerint Sir Keir Starmer lenne a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki tisztségre.

Rishi Sunak kormányfő mindössze 29 választókerületben népszerűbb, mint a Munkáspárt vezetője.

A Focaldata felmérése szerint Starmer támogatottsága még Sunak választókörzetében, az észak-angliai Richmondban is meghaladja néhány százalékponttal a miniszterelnökét.

A kutatás szerint a Munkáspárt egészének támogatottsága is messze megelőzi a Konzervatív Pártét: a választók 35 százaléka szavazna a jelenlegi legnagyobb ellenzéki erőre, a 2010 óta kormányzó konzervatívok a voksok 19 százalékát szereznék meg, ha most tartanák a 2024-ben esedékes nagy-britanniai parlamenti választásokat.

Az Electoral Calculus online választási előrejelző platform számításai szerint ebből a brit választási rendszerben az következik, hogy ha a választásokon ezek az arányok érvényesülnek, a Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratna.

A prognózisait matematikai modellezéssel készítő szakértői fórum szerint a mostani támogatottsági adatok alapján a Labour a 650 fős alsóházban 415 tagú frakciót alakíthatna, a konzervatívok képviselőcsoportjának létszáma a jelenlegi 350-ről 151-re apadna.

A Munkáspárt ezzel megközelítené azt a rekordarányú győzelmet, amelyet 1997-ben aratott Tony Blair vezetésével. A Labour abban az évben 418 mandátumot szerzett.

A Focaldata vasárnap ismertetett felmérése szerint a britek a Brexit eredményeivel is elégedetlenek.

A válaszadók 76 százaléka mondta azt, hogy az uniós tagság megszűnése óta emelkedtek heti bevásárlásának költségei, 60 százalék szerint a Brexit szűkítette a megvásárolható áruk és szolgáltatások választékát, 58 százalék úgy gondolja, hogy a kilépés óta növekedett a Nagy-Britanniába irányuló illegális bevándorlás.

Egy napon belül ez a második olyan felmérés, amely komoly választói elégedetlenséget tükröz a Brexittel szemben.

Az Opinium közvéleménykutató által a The Observer című vasárnapi baloldali brit lap megbízásából elvégzett felmérés szerint a britek alig tíz százaléka érzi úgy, hogy pénzügyi helyzete javult a brit EU-tagság megszűnése óta, 35 százalék szerint a Brexit kifejezetten rontotta személyes anyagi helyzetét.

A vizsgálatba bevont 2132 választó 63 százaléka a Brexitet okolja az infláció meglódulásáért és az ennek nyomán kialakult megélhetési válságért.

A válaszadók fele általánosságban is egyértelmű kudarcnak minősítette a Brexitet, és csak 22 százalék gondolja úgy, hogy a kilépés az EU-ból az ország hasznára vált.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!