A bukaresti kormányoldal megalapozatlannak, az államfő jogosnak tartja Románia uniós elmarasztalását

Külföld, 2018.11.13

A szociálliberális bukaresti kormány megalapozatlannak tartja és egy politikai játszmának tulajdonítja, míg Klaus Iohannis államfő jogosnak tekinti és súlyos figyelmeztetésnek minősíti, hogy kedden mind az Európai Parlament (EP), mind az Európai Bizottság (EB) elmarasztalta Romániát a jogállamiság veszélyeztetésére hivatkozva.

A jobboldali elnök szerint az EP-ben megszavazott határozat és az EB igazságügyi monitoringjának legújabb jelentése arra figyelmeztet, hogy a "Dragnea-Dancila-kormány" az uniós csatlakozás előtti állapotba vetette vissza Romániát. Iohannis úgy vélekedett: bár a románok többsége Európa-párti, és egy erős demokratikus jogállamot akar, a kormánynak egyedüli célja, hogy Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét megmentse a börtöntől és ezt az igazságügyi törvények módosításával, hatalmas károkat okozva próbálja elérni.

Viorica Dancila miniszterelnök és Liviu Dragnea PSD-elnök még a Romániát elmarasztaló határozat megszavazása és a román igazságszolgáltatás működését ellenőrző európai uniós mechanizmus (CVM) keretében elvégzett friss értékelés közzététele előtt tartott sajtóértekezletet. A kormányfő arra helyezte a hangsúlyt, hogy Románia - minden ezt megkérdőjelező híresztelés dacára - felkészült az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére és szerinte a román uniós elnökség ügyét nem szabad összekötni a brüsszeli "kétes valóságismereten alapuló" állásfoglalásokkal.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök azt mondta: "egyszerű, de nem megalázkodó románként" az uniós aggodalmaknál fontosabb témának tartja a gazdaságot, oktatást vagy az egészségügyet.

A bukaresti kormánykoalíció kisebbik pártját, a liberális ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök úgy vélekedett: mind az EP határozata, mind az EB monitoring-jelentése egyoldalú, politikai indíttatású, szubjektív következtetéseket tartalmaz. Tariceanu az EP-ben megszavazott határozatból hiányolta a román álláspontot, és azt is nehezményezte, hogy a végső szövegváltozat már nem utal arra a problémára, ami a bukaresti kormánypártok szerint leginkább veszélyezteti a román jogállamiságot: az ügyészségekre és bíróságokra gyakorolt törvénytelen titkosszolgálati befolyás kérdését.

A bukaresti szociálliberális kormánytöbbség több politikusa is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Brüsszelnek valójában csak az "egyensúly" kedvéért volt fontos, hogy - Magyarország és Lengyelország után - egy olyan országot is megleckéztessen, ahol nem jobboldali, hanem baloldali kormány van hatalmon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!