TV műsor

A Citu-kormány leváltását követelték közös tüntetésükön a román szakszervezeti tömörülések

Külföld, 2021.04.14

A Florin Citu liberális miniszterelnök által vezetett bukaresti koalíciós kormány leváltását követelte szerdán közös demonstrációján az öt legnagyobb román szakszervezeti szövetség.

Az érdekképviseletek azzal vádolják a kabinetet, hogy megkérdezésük nélkül döntött a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek befagyasztásáról, valamint nem egyeztet a társadalmi partnerekkel, és a polgárok érdekei elvárásai helyett a tisztségek elosztásával van elfoglalva.

Miközben az unióban átlagosan 0,9 euróval nőtt az órabér, Romániában mindössze 0,4 eurós növekedést regisztráltak - kifogásolta az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva Bogdan Hossu, az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: az üdülési utalványok megvonásával padlóra küldték a vendéglátóipart, a bértörvény újragondolását kizárólag a kiadások csökkenésének "könyvelői szempontja" vezérli, a digitalizálásról csak ígéretek, nem pedig valós reformok szintjén van szó.

A kormányszékház előtti Victoriei-téren öt szakszervezeti szövetség: az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS), a Szabad Szakszervezetek Testvériség Szövetsége (CNSL Fratia), a Szakszervezetek Demokratikus Szövetsége (CSDR) és a Meridian Szakszervezeti Szövetség szervezett közös kormányellenes tüntetést.

Közös követeléseikként a kormány lemondását, a minimálbér "tisztességes" szintre emelését, méltányos nyugdíjak és minőségi közszolgáltatások biztosítását, a kollektív párbeszéd folytatását, méltányos adózást és a jogszabályok helyes alkalmazását nevezték meg.

A járványügyi korlátozások miatt Romániában jelenleg legfeljebb száz résztvevővel szabad tüntetéseket szervezni, az öt, egy időben rendezett demonstrációval a szakszervezeteknek mégis sikerült nagyobb tömegrendezvényen hangot adniuk követeléseiknek. A megmozdulásnak azonban így is csekély médiavisszhangja volt, mert a sajtó figyelmét az egészségügyi miniszter váratlan leváltása miatt kirobbant koalíciós válság kötötte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!