A családok, vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatását tekinti prioritásnak az RMDSZ a parlament tavaszi ülésszakán

Külföld, 2024.02.05

A családok jobb megélhetését, valamint a vállalkozók, gazdák és önkormányzatok támogatását jelölte meg prioritásként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti parlament tavaszi ülésszakának kezdete alkalmából, hétfőn kiadott közleményében.

A szövetség szenátusi és képviselőházi csoportja együttes frakcióülést tartott a hétvégén, és céljai között határozta meg a kormány vállalkozókkal és gazdákkal szemben hozott megszorító intézkedéseinek korrigálását, valamint a központi hatóságok és az állampolgárok között megingott bizalmi kapcsolat helyreállítását.

A tavaly június óta ellenzékben lévő magyar politikai szervezet az ígérte: törvénytervezeteinek elfogadtatása révén akar jobb megélhetést teremteni a családok számára.

"Megteremtjük a lehetőséget, hogy a koraszülött gyerek szülője akár három év gyereknevelési szabadságot is igényelhessen. Bővítjük az ikergyerekeket nevelő szülőket megillető jogokat. Családbarát munkaprogrammal serkentjük az édesanyák munkapiacra való visszatérését. Jelzáloghitelek kamattámogatását szorgalmazzuk fiatal családosoknak. Határozott lépéseket teszünk az iskolai bullying jelenség tudatosítására és visszaszorítására" - sorolta az RMDSZ.

A szövetség álláspontja szerint a gazdákat sújtó megszorító intézkedéseken enyhíteni kell, ezért Romániának kötelessége olyan törvényeket gyakorlatba ültetni, amelyek kiszámíthatóságot és fenntarthatóságot biztosítanak a mezőgazdasági szektornak.

"A mezőgazdasági szektor nem lehet az állam mostohagyermeke" - mutat rá közleményében az RMDSZ.

Másfelől a szövetség úgy értékeli: a 2024-es év számos adózási megszorítást hozott a vállalkozóknak, a kis- és középvállalkozásoknak, ezért ezeken a megszorító intézkedéseken is javítani akar. Az EU-s pályázatok hatékony lehívása érdekében az RMDSZ olyan törvény elfogadtatását szorgalmazza, amely lehetővé tenné, hogy a vállalkozók állami fedezetű kamattámogatott hitelből fedezzék az önrész kifizetését, amikor az állami kifizetések (áfa-visszaigénylések, táppénz) késése miatt nem tudják befizetni adóikat.

A magyar szövetség számára a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek támogatása is prioritást élvez a tavaszi ülésszakban: egyebek mellett a nem állami intézmények által működtetett szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek számára is kiszámítható pénzügyi keretet akarnak garantálni.

Az RMDSZ közleménye azt is leszögezte: a tulajdonjog nem etnikai kérdés, Romániának 35 év után rendeznie kell a kommunizmus idején államosított javak visszaszolgáltatásának kérdését, az elkobozott erdőterületeknek is vissza kell kerülniük a jogos tulajdonosokhoz.

"Az ehhez szükséges törvényes keretet tavaly júniusban megteremtettük, de a visszaszolgáltatáshoz szükséges kormányhatározatok kidolgozása még hátra van, aminek előmozdítását prioritásként kezeljük" - olvasható az RMDSZ közleményében.

Az önkormányzatok támogatása érdekében jogszabállyal köteleznék a kormányt az európai uniós alapokból megvalósuló beruházások kizárólagos és időszerű finanszírozására, és kezdeményezik a közelmúltban bevezetett szigorítások megszüntetését az önkormányzatok hatékonyabb működése érdekében.

Az RMDSZ számára továbbra is az emberélet védelme a prioritás a nagyvadakkal szemben, ezért a parlamentben többséget akar szerezni azon törvénytervezet elfogadtatásához, amely az elszaporodott medveállományra vonatkozó prevenciós kvótákat szabályozza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!