A cseh államfő érti és elfogadja a kormány Szlovákiával kapcsolatos döntését

Külföld, 2024.03.07

Petr Pavel cseh államfő csütörtöki közlése szerint tiszteletben tartja a Petr Fiala vezette kormány Szlovákiával kapcsolatos döntését, és érti az okokat is, amelyek Prágát a szlovák kormánnyal tervezett konzultációk elhalasztására késztették.

"Természetesen tiszteletben tartom és helyeslem kormányunk döntését, hogy elhalasztotta a szlovák kormánnyal tervezett együttes ülést. Értem az okokat is, azokat a valóban lényeges nézetkülönbségeket, amelyek a külpolitikát érintik, elsősorban az ukrajnai háború és az Oroszországhoz való viszony terén" - mondta Petr Pavel újságíróknak csütörtökön a Prágához közeli Kerskóban, ahol munkalátogatáson tartózkodik.

Újságírók kérdéseire válaszolva hozzátette: nem gondolja, hogy ez egy hosszú távra szóló döntés.

A Petr Fiala vezette kabinet szerdán döntötte el, hogy lemondja az idén tavaszra tervezett cseh-szlovák közös kormányülést.

Az elnök úgy látja, hogy nincs szó a cseh-szlovák kapcsolatok tartós megszakításáról. Szerinte a két ország kapcsolatai sokkal mélyebbek és szélesebb területet ölelnek fel, mint amiről az együttes ülések szólnak. A prágai kormány döntése a két ország, a két nép viszonyára nem lesz negatív hatással - véli.

Az ellenzéki pártok viszont élesen bírálják az ötpárti koalíciós kormány döntését, s úgy látják, hogy a kormány ezzel megtámadta és komolyan megrontotta a hagyományosan jó cseh-szlovák viszonyt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!