A cseh képviselőház megszavazta az ukrajnai menekültekről szóló törvény meghosszabbítását

Külföld, 2022.12.14

Megszavazta kedd este a cseh parlament alsóháza az ukrajnai menekülteknek nyújtandó különleges jogállásról szóló törvény hatályának meghosszabbítását, amely március végén járt volna le.

Az úgynevezett lex Ukrajna alapján az ukrajnai menekültek egy évre szóló speciális tartózkodási vízumot kaphatnak Csehországban, amely lehetővé teszi számukra az egészségügyi, a szociális és az oktatási rendszer igénybevételét, valamint a szabad munkavállalást.

A jogszabály meghosszabbítását gyorsított eljárásban fogadta el a képviselőház.

A törvénymódosítást még a szenátusnak is jóvá kell hagynia, de a kormánykoalíciónak a felsőházban is nagy többsége van.

A parlamenti vitában elhangzott, hogy eddig mintegy 450 ezer ukrajnai menekült kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt, védelmet, és közülük mintegy 300 ezren tartózkodnak jelenleg is Csehországban. Marian Jurecka szerint több mint 115 ezer ukrajnai menekült már munkahelyet is talált magának, míg a cseh iskolákban mintegy 80 ezer ukrajnai gyermek tanul. A helyzet javulását mutatja - fejtette ki a miniszter -, hogy míg májusban 238 ezer menekült igényelt humanitárius segélyt, addig december elején már csak 82 ezren.

A lex Ukrajna egyik módosítása szerint minden menekült, aki meghosszabbítaná tartózkodási engedélyét, köteles lesz hivatalosan regisztráltatni magát. A hatóságok ezen az úton szeretnének pontosabb képet kapni a menekültek számáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!