A cseh külügyminiszter elítélte a KFOR-katonák elleni támadásokat

Külföld, 2023.05.30

Elítélte a koszovói békefenntartó erők (KFOR) katonái elleni hétfői támadásokat a cseh külügyminiszter. Jan Lipavsky kedden a Twitter közösségi portálon megjelent nyilatkozata szerint Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség enyhítése érdekében.

Az albán-szerb összetűzések során a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR mintegy 25 katonája is megsérült, amikor megpróbálták elválasztani egymástól a feleket. A sérültek között magyar békefenntartók, katonák is vannak.

Cseh katonák nincsenek a sérültek között - mondta Ivo Zelinka, a cseh vezérkar szóvivője kedden a CTK hírügynökségnek.

"Nagy nyugtalansággal figyeljük a Koszovó északi részén kialakult helyzetet. Élesen elítélem a KFOR misszió tagjai elleni támadásokat. Pristinának és Belgrádnak azonnal lépéseket kell tennie a feszültség csökkentésére és vissza kell térniük a kapcsolatok normalizálásáról folytatott tárgyalásokhoz" - írja Jan Lipavsky a Twitteren.

A többségében szerbek által lakott Észak-Koszovóban pénteken robbantak ki a zavargások. A helyi szerbek Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei ellen tiltakoznak. Nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket, mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg. Az albánok azért nyerhettek, mert a szerbek a választásokat bojkottálták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!