TV műsor

A cseh miniszterelnök ellenzi, hogy a visegrádi kormányfők lengyel javaslatra találkozzanak a fehérorosz ellenzékkel

Külföld, 2020.09.10

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a lengyel javaslattal, hogy a négy visegrádi ország kormányfői pénteken a lengyelországi Lublinban megtartandó csúcstalálkozójukon hivatalos megbeszélést folytassanak a fehérorosz ellenzék képviselőivel.

"Semmiképpen sem szeretnék olyan elhamarkodott lépést tenni, amely nem lesz összhangban az összeurópai állásponttal, segít a fehérorosz propagandának, így végső soron kontraproduktív lenne" - írta Andrej Babis a cseh CTK hírügynökségnek csütörtökön délután elküldött nyilatkozatában. Babis álláspontját indokolva rámutatott: ebben egyeztek meg az Európai Tanács tagjai a témával kapcsolatos videókonferenciájukon, "ilyen a véleménye néhány V4-es kollégának és szerintem ez a helyes".

A Deník N című független cseh hírportál szerint a lengyel javaslatot Szlovákia támogatta.

A cseh miniszterelnök a CTK kérdésére válaszolva leszögezte: "teljes mértékben támogatom a szabad választások megtartását Fehéroroszországban". Megjegyezte, hogy augusztusban találkozott a Csehországban élő fehérorosz kisebbség képviselőivel és kormánya egy segélylap létrehozásáról döntött azon fehéroroszok számára, akiket hátrányosan érintettek Aljankszandr Lukasenka rendszerének intézkedései.

Babis a cseh hírügynökségnek elmondta, hogy a lublini V4-es kormányfői csúcstalálkozót eredetileg a "V4 plusz balti államok" formátumban tervezték, de a találkozó időpontja a balti államok képviselőinek nem felelt meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!