A demokrata elnökjelölt-aspiránsok bírálata a fő téma az amerikai konzervatívok konferenciáján

Külföld, 2020.02.28

A demokrata elnökjelölt-aspiránsok nézeteinek bírálata a fő témája az amerikai konzervatívok szokásos évi tanácskozásának, amelyet egy Washington melletti konferenciaközpontban rendeznek.

A CPAC (Konzervatív Politikai Akció Konferencia) az amerikai republikánus tábor egyik legfontosabb rendezvénye, amelyet az Amerikai Konzervatív Unió (ACU) szervez, konzervatív aktivisták és választott politikusok részvételével. Donald Trump amerikai elnök szombaton tartja programbeszédét.

A csütörtöki és pénteki programon a politikusok elsősorban a demokraták elnökjelölt-aspiránsait, köztük is főként a Demokrata Párt balszárnyához sorolt politikusok szocialisztikus nézeteit, és általában a szocialista rendszereket bírálták.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtök este mondott beszédében ugyan nem nevezte meg a demokraták elnökjelöltségére pályázó Bernie Sanders vermonti szenátort, de élesen bírálta egészségügyi és gazdasági programját. Arra figyelmeztetett, hogy Sanders - és szerinte általában a demokraták - esetleges hatalomra kerülésével az Egyesült Államokban kedvezőtlen fordulat következne be. "Szocialista egészségügyet akarunk?" - fogalmazta kérdésbe az álláspontját, és hozzátette: a Demokrata Pártot a radikális baloldal uralja.

Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövete például általában a szocializmust kárhoztatta, és hangsúlyozta, hogy nagykövetként erőteljesen fellépett a világban még meglévő szocialista rendszerek ellen. Liz Cheney wyomingi képviselő - Dick Cheneynek, a George W. Bush alelnökének a lánya - a többi között a kubai rendszert is bírálta.

"Mérjünk vereséget Amerika szocialista elrablásának összeesküvésére" címmel a résztvevők külön panelbeszélgetést szenteltek az elnökválasztási vitákban felmerülő témáknak, pénteken pedig Brad Parscalét, a Trump-kampánymenedzserét kérdezték a választási kampányról.

A konferencián viszonylag sok teret szentelnek a Donald Trump ellen lefolytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárásnak (impeachment), a vallásszabadság kérdésének, Iránnak, Kínának és Izraelnek is. Mike Pompeo külügyminiszter péntek esti beszéde várhatóan elsősorban külpolitikai kérdésekről szól majd.

A CPAC-konferenciának először van magyar résztvevője is: Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője, aki szombaton mond beszédet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!