A Donyec-medencei válságról és a Krímről tárgyalt az ukrán elnök az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosával

Külföld, 2020.09.22

A Donyec-medencei fegyveres konfliktus rendezéséről, az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget helyzetéről, és az ukrajnai reformokról folytatott eszmecserét kedden Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki először tett látogatást ukrán fővárosban - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál az ukrán államfő hivatalos honlapjára hivatkozva.

A közlemény szerint Zelenszkij tájékoztatta a főképviselőt a Donyec-medencében jelenleg uralkodó biztonsági helyzetről és a legutóbbi, Párizsban rendezett, normandiai formátumú - azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével megtartott - csúcstalálkozón elért megállapodások végrehajtásának előrehaladásáról. Az államfő köszönetet mondott Josep Borrellnek azért, hogy az Európai Unió rendíthetetlenül kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

Zelenszkij megjegyezte: az EU képviselőinek a héten tervezett Donyec-medencei látogatása során lehetőségük nyílik arra, hogy saját szemükkel lássák, miként teljesül a július végén életbe léptetett tűzszünet, milyen tevékenységet folytat a fegyvernyugvás közepette az ukrán hadsereg a térségben. Az EU-biztos Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szombaton visszatér Ukrajnába Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével együtt, és látogatást tesznek a Donyec-medencei konfliktus övezetében.

Az ukrán elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Krím megszállásának témája az ENSZ és az EU figyelmének középpontjában maradjon.

Borrell az EU teljes támogatása felől biztosította az ukrán elnököt. "Az Európai Unió Ukrajna legnagyobb, leghatalmasabb és legmegbízhatóbb partnere. Támogatjuk Ukrajnát a gazdasági integráció szempontjából, de támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását is. Különösen szeretném hangsúlyozni, hogy határozottan támogatjuk a megvalósuló reformokat" - mondta.

Az EU főképviselője azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió soha nem ismeri el a Krím Oroszországhoz tartozását, és nem mond le erről az álláspontjáról.

Ezen felül részletesen megvitatták az ukrajnai reformok előrehaladását, különös tekintettel a földreformra, a banki és egyéb pénzügyi szektorok reformjaira, a korrupció elleni harcra és az oligarchák befolyásának csökkentésére vonatkozóan. Az elnök tájékoztatta a főképviselőt az igazságügyi reform előkészítéséről, és biztosította, hogy a jelenlegi ukrán kormány a korábbinál jobban érdekelt egy független, korrupcióellenes struktúra és bűnüldözési rendszer kiépítésében - írta az ukrán elnöki iroda a találkozóról kiadott közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!