A francia államfő a rendfenntartó erők segítését célzó intézkedéseket jelentett be

Külföld, 2021.09.14

Emmanuel Macron francia államfő a rendfenntartó erők munkáját és a közbiztonságot javító intézkedéseket jelentett be az észak-franciaországi Roubaix városában tett látogatásakor kedden.

Az államfő Roubaix rendőriskolájában tett látogatást, s bár hivatalosan még nem jelentette be, hogy ismét indul a jövő évi elnökválasztáson, de beszédét elemzők közbiztonsági programként, a jövő évi elnökválasztási kampány egyik fő témájaként értékelték.

Az elnök kedden a többi között az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök számának tíz év alatt történő megduplázását ígérte, a belügyminisztériumnak 2022-ban 500 millió eurós büdzséemelést helyezett kilátásba, és felvetette a rendfenntartó erők parlamenti ellenőrzését is.

Macron megígérte továbbá a rendőri eljárások egyszerűbbé tételét, valamint azt is, hogy 2023-tól interneten is lehet majd feljelentést tenni. Miután az elmúlt hónapokban számos bírálat érte a rendfenntartó erők beavatkozásait az utcai megmozdulásokon, mindenekelőtt a kormányellenes sárgamellényes mozgalom erőszakba torkolló tüntetésein, a köztársasági elnök továbbképzési központ létrehozására is ígéretet tett, mint mondta, a hatékonyabb rendőrségi fellépés elsajátítása érdekében.

Beszédével Emmanuel Macron azt a februárban indított konzultációt zárta le, amelyet azután hirdetett meg, hogy egy 2020 novemberében készült felvételen Michel Zecler fekete bőrű zenei producert a stúdiója bejáratánál rugdossák és ütlegelik a rendőrök. Ellenük a stúdió térfigyelő kameráinak felvétele alapján
hatósági személy által elkövetett szándékos erőszak és a rendőrségi jegyzőkönyv meghamisításának gyanújával indított vizsgálatot az ügyészség.

Az ügy kapcsán Macron 2020 decemberében elismerte, hogy létezik rendőri erőszak, amelyet egyértelműen elítélt. De elítélte azt is, hogy a rendőri erőszak - mint fogalmazott - "jelszóvá vált olyan emberek számára, akiknek politikai szándékaik vannak". Az államfő álláspontja olyan nagy tiltakozást váltott ki a rendőri szakszervezetek részéről, hogy a kormányzat válaszul konzultációt indított a rendőri szerveken belüli problémák feltárására.

A francia államfő rendőrök, csendőrök, valamint a régió vezetői, köztük a jobboldali elnökjelöltek közül az egyik legesélyesebbnek számító Xavier Bertrand előtt vázolta fel elképzeléseit. A francia sajtó tudósításai szerint Bertrand-t nem győzte meg a beszéd. Mint újságíróknak elmondta: Macron egész mandátuma alatt elhanyagolta a közbiztonság kérdését is, most pedig csak "jelölti beszédet" tartott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!