A francia belügyminiszter feloszlatná a migránsellenes akciókat szervező Identitás Generációt

Külföld, 2021.01.26

Felháborítónak nevezte Gérald Darmanin francia belügyminiszter az Identitás Generáció nevű csoportosulásnak az Alpokban és a Pireneusokban szervezett migránsellenes akcióit, amelyek miatt a szervezet feloszlatását helyezte kilátásba.

A délnyugat franciaországi Saint-Gaudens ügyésze kedd este bejelentette, hogy nyilvános rasszista gyűlöletkeltés gyanújával vizsgálatot indított a szervezet ellen.

"Amennyiben a bizonyítékok meglesznek, nem fogok habozni javasolni a feloszlatást" - mondta kedden a tárcavezető, akit "felháborít az Identitás Generáció aktivistáinak a köztársaságot aláásó tevékenysége" a múlt heti migránsellenes akciójával, a délnyugati Luchon település és Spanyolország között.

Először ítélte el nyilvánosan a belügyminiszter a francia határokon évek óta figyelemfelkeltő akciókat szervező csoportosulás tevékenységét, és vetette fel a feloszlatás lehetőségét. A közelmúltban a tárcavezetőnek sikerült elérnie több iszlamista tevékenységgel gyanúsított egyesület (CCIF, BarakaCity, Jasszin sejk kollektíva) betiltását.

A délnyugati régió több képviselője, köztük Carole Delga szocialista régióelnök is kérte a múlt héten a belügyminiszterről, hogy oszlassa fel "ezt az erőszakos és veszélyes szélsőjobboldali csoportosulást" a Pireneusokban szervezett akciók után.

Egy héttel ezelőtt az Identitás Generáció mintegy harminc tagja Défend Europe (Európa védelme) feliratú gépkocsikkal elállta a Portillon-hágót és drónnal ellenőrizték a francia-spanyol határt. A közösségi oldalakon közzétett üzeneteik szerint a kampánnyal "a Pireneusok terrorista és migrációs veszélye ellen" kívánták felvenni a küzdelmet.

Christophe Amunzateguy ügyész az akcióban használt "teljesen egyértelműen migránsellenes molinón" olvasható feliratok miatt, és "elsősorban azon ok miatt" indított eljárást, amiért a megmozdulást szervezték.

"Számos tanulmány született a feloszlatásunkra, de semmit nem tudnak a szemünkre hányni, az igazságszolgáltatás minden akciónkat jóváhagyta" - mondta az AFP francia hírügynökségnek a Galant (Bátor) becenevet használó Clément Gandelin, a 2012-ben alapított és jelenleg 2800 tagot számláló Identitás Generáció vezetője. "Gérald Darmaninnek nem fog sikerülni minket könnyen feloszlatni. Soha nem ítéltek el minket" - tette hozzá.

Az Identitás Generáció, amely elítéli a "migránsinváziót" és bírálja a multikulturális társadalmat, akkor vált ismertté, amikor eltorlaszolták 2018 tavaszán a francia-olasz határon lévő Échelle-hágót, hogy egyetlen illegális bevándorló se léphessen Franciaország területére.

Mintegy száz aktivista 2018. április 21-én azért ment fel az általuk "az illegális bevándorlók stratégiai átkelő pontjának" tekintett hágóba, hogy azt jelképesen lezárja, és onnan bírálja "a hatóságok gyávaságát". A többségében franciákból álló csoportban magyarok, olaszok, dánok, osztrákok, angolok és németek is voltak.

A csoport utóbb elismerte, hogy az egynapos akció során nem találkozott migránsokkal, de a következő hónapok járőrözései során elfogtak négy illegális bevándorlót, akiket átadtak a rendőrségnek, és további hét átkelését észlelték, amely miatt feljelentést tettek.

A szervezet három vezetőjét első fokon 2019 augusztusában hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, de a fellebbviteli bíróság decemberben felmentette őket, miután megítélése szerint az akció nem volt több, mint "teljesen politikai propaganda".

Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére 2019-ben több szélsőjobboldali csoportot (Bastion social, Blood and Honour és Combat 18) feloszlatott a francia igazságszolgáltatás, de az Identitás Generáció megszüntetése nehezebbnek tűnik. A belügyminiszter szerint ugyanis "ügyesebbek, mint a többiek, mindent megtesznek, hogy ne lépjék át a határvonalat, de minden alkalommal egyre messzebb mennek".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!