A francia kormány felelőtlenségnek tartja, hogy egy tavaly kiszabadított túsz visszatért Maliba

Külföld, 2021.11.03

Sajnálatának adott hangot amiatt a francia kormány, hogy az utolsó francia túsz, Sophie Pétronin, akit négy év után tavaly engedtek el Maliban dzsihadista fogvatartói, visszatért az afrikai országba. Gabriel Attal kormányszóvivő szerdán felelőtlenségnek nevezte a nő lépését a saját és a francia katonák biztonsága szempontjából.

A 75 éves nő a világ utolsó francia túsza volt: 2016. december 24-én ragadták el fegyveresek Gao városából, ahol egy gyermekjótékonysági szervezetnél dolgozott. Ezután közel négy évig tartották fogva a dzsihadisták. Miután kiszabadult és 2020. október 9-én hazatért Párizsba, a Villacoublay katonai repülőtéren családja mellett
Emmanuel Macron államfő és Jean-Yves Le Drian külügyminiszter fogadta.

A Medipart tényfeltáró porták kedden írta meg, hogy a nő állítólag márciusban visszatért Maliba a 19 éves örökbefogadott lányához, akit többször megpróbált Európába hozni, de nem kapott rá engedélyt. A nő kiszabadulása után többször is igényelt beutazási vízumot, amelyet megtagadtak tőle a mali hatóságok, így végül Szenegálból - ahova francia állampolgárnak nem szükséges vízum - szárazföldi úton illegálisan lépett be az országba, s azóta ismeretlen helyen tartózkodik. A segélymunkás 2001 óta működtette saját alapítványát Maliban.

Az értesülést a kormányszóvivő megerősítette, de nem kívánta kommentálni.

"A külföldön túszul ejtett állampolgárainkért a katonáink életüket is veszélyeztetik. Francia katonák haltak meg olyan hadműveletekben, amelyek célja olyan túszok kimentése volt, akiket fogolyként kezeltek külföldi országokban" - hangsúlyozta Gabriel Attal a "katonáink tiszteletére" kérve mindenkit.

"Követjük ezt a helyzetet, és a külügyminisztérium nagyon is közelről követi" - fogalmazott, de nem adott részletesebb tájékoztatást Sophie Pétronin helyzetéről. A francia sajtó szerint a mali hatóságok aggódnak a nőért, és hivatalosan is keresik.

Sophie Pétronin és további három túsz azt követően szabadult ki tavaly októberben, hogy az új mali kormány több tucat bebörtönzött dzsihadistát elengedett. Hivatalos információk szerint a fogolycseréről a francia kormány konzultálása nélkül döntött a mali rezsim.

Sophie Pétronin visszatérésére Maliba több politikus is reagált.

Marie Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje szerint "ez a viselkedés nem egyszerűen felelőtlen és hálátlan, hanem méltatlan is".

"Kétszáz dzsihadista kiszabadult azért, hogy Sophie Pétronint elengedjék. Franciaország ellenségei ismét fegyvert ragadhattak a katonáink ellen, akik az életüket teszik kockára a biztonságunkért" - írta a Twitteren Marine Le Pen.

A baloldalon Boris Vallaud, a Szocialista Párt szóvivője is értetlenségének adott hangot a történtek miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!