TV műsor

A francia kormány feloszlatott egy iszlamista propagandával gyanúsított muzulmán szervezetet

Külföld, 2020.12.02

A francia kormány szerdán feloszlatta a franciaországi iszlamofóbia elleni kollektíva (CCIF) nevű muzulmán szervezetet, amelyet "iszlamista propaganda" terjesztésével vádolt meg. A csoportra elsősorban az októberi dzsihadista tanárgyilkosság után vetült fény.

A feloszlatás tervének hírére a CCIF már pénteken úgy döntött: magától feloszlik, székhelyét és tevékenységét külföldre helyezi át.

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren szerdán azt írta, hogy a "CCIF évek óta állandó jelleggel iszlamista propagandatevékenységet folytat".

A feloszlatást a kormány Samuel Paty történelemtanár megölése után jelentette be. A középiskolai tanárnak október 16-án egy csecsen iszlamista Párizs közelében az utcán elvágta a torkát, majd lefejezte, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. Aznap a Párizshoz közeli Pantin nagymecsetét is bezáratta félévre a kormány, miután az imahely a Facebook-oldalán megosztotta a tanár elleni uszító felhívást.

A CCIF a feloszlatás hírére azt közölte, hogy a belügyminiszter "engedett a szélsőjobboldalnak", s azt is jelezte, továbbra is jogi segítséget kíván nyújtani az iszlamofóbia áldozatainak.

Október óta a francia kormány már két másik muzulmán szerveztet is feloszlatott hasonló indokokkal.

Az egyik a BarakaCity nevű, radikális iszlám tanokat hirdető csoport, a másik pedig a Jasszin sejkről elnevezett kollektíva, amelynek elnöke a tanárgyilkosságban vád alá és előzetes letartóztatásba helyezett Abdelhakim Sefrioui prédikátor volt. A BarakaCity vezetői azóta Recep Tayyip Erdogan török elnöktől kértek politikai menedéket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!