A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

Külföld, 2022.10.07

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.

"Felszólítom az érintett vállalatokat, amelyek nagy részének mégiscsak jók az eredményei, hogy teljesítsék a fizetésemelési követeléseket" - mondta pénteken Olivia Grégoire kis- és középvállalatokért felelős kormánytag a France Info hírrádióban. "Elvárjuk a vállalatoktól, hogy tegyenek erőfeszítéseket a dolgozóikért" - tette hozzá.

A TotalEnergies energetikai óriás legnagyobb olajfinomítójában a normandiai Le Havre kikötővárosban, és több más létesítményében napok óta áll a munka a dolgozók sztrájkja miatt. A rivális amerikai Esso-ExxonMobil két francia olajfinomítójában is munkabeszüntetést tartanak a dolgozók. A sztrájkot mindkét cégnél a CGT szakszervezet hirdette meg az alkalmazottaknak fizetésemelést követelve.

Pénteken a franciaországi benzinkutak 15 százalékánál voltak ellátási problémák a sztrájk miatt a kormány tájékoztatása szerint, de a hiány elsősorban az ország északi részére korlátozódott.

Eközben Clément Beaune közlekedési miniszter az LCI hírtévében bejelentette, hogy kivételesen vasárnap is közlekedhetnek az üzemanyag-szállító tartálykocsik, mert az ország egyes részeiben jelentősek az ellátási problémák. A tárcavezető tárgyalóasztalhoz hívta a fuvarozók képviselőit annak tisztázására, hogy az ország mely részében szükséges javítani az ellátást.

"Mindent megteszünk azért, hogy a következő napokban a kialakult helyzet megszűnjön" - mondta a miniszter. Jelezte, hogy a kormány "kapcsolatban van a Total vezetőivel, hogy megkönnyítse a szociális párbeszédet". Azt is elmondta, hogy amennyiben szükséges, Franciaország felszabadítja a stratégiai készleteket a helyzet javítására.

"Nem az embereket akarjuk bosszantani, hanem a Totalnak akarjuk kifejezni a fizetések miatti elégedetlenségünket, mert a hasznot nem osztják meg kellő mértékben" - mondta az RMC rádióban Thierry Defresne, a TotalEnergies európai üzemi tanácsának CGT-s titkára. "Miközben rengeteget adnak a részvényeseknek, teljesen elfelejtik a dolgozókat. Elképesztő profitok vannak, és nem akarják az inflációt kompenzálni" - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A cég a közelmúltban jelentette be, hogy a részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!