A francia kormány szigorúbban kíván fellépni az "ultragazdagok" és a multinacionális vállalatok adócsalásaival szemben

Külföld, 2023.05.09

A francia kormány kedden jelezte, hogy szigorúbban kíván fellépni az adócsalások ellen, mindenekelőtt az "ultragazdagokra" és a multinacionális vállalatokra koncentrálva, enyhítve ugyanakkor a "nyomást a középosztályon".

"Az a cél, hogy az erőfeszítést az ultragazdagokra, a multinacionális vállalatokra koncentráljuk, miközben enyhítjük a nyomást a középosztálybelieken, a kisvállalatokon annak érdekében, hogy egy kis levegőhöz jussanak" - fogalmazott Gabriel Attal költségvetési miniszter a France Inter közrádióban.

"Kimondom, hogy az erőfeszítéseket a nagyon nagy csalókra szeretném koncentrálni, elsősorban a nemzetközi csalásra" - hangsúlyozta.

A Le Monde című napilapban megjelent interjúban a tárcavezető kiemelte, hogy a program a franciák "igazságérzetére" adott válasz.

Gabriel Attal a szankciók szigorítására készül "a legnagyobb adócsalások esetében" - például a külföldön eltitkolt vagyonoknál -, mert ez szerinte "nem állampolgári cselekedet". A miniszter jelezte, hogy ilyen esetekben a büntetés az állampolgári jogoktól való többéves megfosztás is lehet, valamint az adókedvezményekre való jogosultságot is elveszthetik az adócsalók.

A kormány az elképzeléseit ugyanakkor először alkotmányossági vizsgálat alá veti az államtanácsnál.

A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként 2027-ig 25 százalékkal fog emelkedni az adóellenőrzések száma a legjelentősebb vagyonok esetében. A tőzsdén jegyzett száz legjelentősebb társaság kétévenként számíthat adóellenőrzésre. Mostanig a nagyvállalatok számára nem volt meghatározva az adóellenőrzések ideje - emlékeztetett a miniszter. Gabriel Attal azt is elmondta: a kormány 1500 új munkahelyet hoz létre 2027-ig az adócsalás elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében.

Egy adóügyi hírszerzési hivatalt is létrehoz a kormány, ebben mindegy száz kiemelt ügynök fog dolgozni a nemzetközi adócsalások leleplezése érdekében. Lehetőségük lesz lehallgatásokra, adatgyűjtésre nem együttműködő államok vagy területek megfigyelésekor, mint például Panama vagy a Bahama-szigetek - mondta a miniszter, aki jelezte, hogy mindezzel párhuzamosan "a kisebb adófizetőkön csökkeni fog a nyomás", s az adóhivatal inkább az adórendezést fogja előnyben részesíteni "az első tévedés automatikus megbüntetése helyett".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!