A francia nemzetgyűlés elfogadta a törvénytervezet a terhességmegszakítás jogának alkotmányba foglalásáról

Külföld, 2022.11.24

A francia képviselők nagy többséggel megszavazták csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalja a terhességmegszakítás jogát.  

Miután az amerikai alkotmánybíróság döntésével megengedte az amerikai tagállamoknak az abortusz betiltását, Franciaországban először az ellenzéki radikális baloldali Engedetlen Franciaország, majd a Reneszánsz névre átkeresztelt kormánypárt is bejelentette a nyáron, hogy törvénytervezetet nyújtanak be, amely "alkotmányba foglalná az abortusz tiszteletben tartását". A két frakció végül közös javaslatot fogalmazott meg, amelynek megszavazását a beterjesztők "történelminek" minősítettek.

"A nemzetgyűlés az egész világhoz szól, hazánk az egész világhoz szól" - mondta Mathilde Panot, az Engedetlen Franciaország nemzetgyűlési frakcióvezetője a szavazást követően.

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a szavazáson. Az ellenzéki politikus a hét elején maga nyújtott be ellenjavaslatot, amely szintén támogatta a terhességmegszakítás jogának belefoglalását a francia alkotmányba, de más feltételekkel, mint a baloldali elképzelés.

Az 577 fős alsóházban a jelenlévők 337 igen és 32 ellenében fogadták el a terhességmegszakítás jogának alkotmányba iktatásáról szóló törvénytervezetet, amelyről a szenátusnak is szavaznia kell az alkotmánymódosítást megelőzően.

Sacha Houlié, a törvényeket előkészítő bizottság kormánypárti elnöke hatalmas lépésnek minősítette a nemzetgyűlési szavazást, de szerinte ez még csak az első lépés. A képviselő arra utalt, hogy a jobboldali szenátus meggyőzése - amely egyelőre nem támogatja az elképzelést - elengedhetetlen a törvény életbe lépéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!