TV műsor

A Giorgia Meloni vezette jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek lett a második legerősebb párt egy felmérés szerint

Külföld, 2021.05.28

A Giorgia Meloni vezette jobboldali ellenzéki Olasz Testvérek támogatottsága meghaladta a baloldali Demokrata Pártét, és a második legnagyobb politikai erő lett a szintén jobboldali Liga mögött  egy pénteken közölt felmérés szerint.

Giorgia Meloni pártja elérte a 19 százalékot, vagyis meghaladta a 18,7 százalékon álló Demokrata Pártot (PD).

Az Olasz Testvérek (FdI) a második legnagyobb párttá lépett elő, amelyet csak a Matteo Salvini vezette kormánypárti Liga előz meg 21,5 százalékos támogatottsággal.

Elemzők rámutattak: először fordul elő, hogy a két legnagyobb párt a szuverenista jobboldalt képviseli.

A legfrissebb adatokat a Demokrata Párthoz (PD) közeli YouTrend közvéleménykutató hozta nyilvánosságra.

A felmérés megerősíti a Giorgia Meloni vezette FdI három éve tartó, és az utóbbi hónapokban egyre erősödő növekedését. A 2014-ben alapított párt a négy évvel későbbi parlamenti választásokon alig négy százalék fölött teljesített, a 2019-es európai parlamenti választásokon túllépte a hat százalékot. A Giuseppe Conte vezette első és a második kormány alatt is ellenzékben maradt, és idén februárban a FdI bizonyult az egyetlen parlamenti pártnak, amely nem csatlakozott a Mario Draghi vezette kormányhoz.

Giorgia Melonit tavaly szeptemberben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnökévé választották.

Legutóbbi interjújában, amelyet a múlt héten a RAI-nak, az olasz közszolgálati televíziónak adott, Meloni kijelentette, hogy pártja készen áll a kormányzásra.

A felmérések szerint a 2018-ban még legnagyobb támogatottságot élvező párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelenleg a negyedik helyen áll, a korábbi több mint 32 százalékról 17 százalék alá esett vissza. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) 7,4 százalékkal bír. A többi párt négy százalék alatt teljesít.

Sajtójelentések szerint a Hajrá, Olaszország!-ot "szétrobbanás" fenyegeti, miután Berlusconi gyenge egészségügyi állapotát kihasználva a párthoz közelálló Giovanni Toti liguriai tartományi elnök és Luigi Brugnaro velencei polgármester önálló politikai mozgalmat indított Bátorság, Olaszország! névvel, amely már saját parlamenti frakciót is létrehozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!