A gyermekjogok megerősítése érdekében javasol intézkedéseket az Európai Bizottság

Külföld, 2021.03.24

Az Európai Bizottság javaslatokat terjesztett elő szerdán a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett gyermekek jogainak és esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében.

A brüsszeli testület egyrészt bemutatta az első európai uniós gyermekjogi stratégiát, amely több területen javasol a gyermekjogokat megerősítő intézkedéseket az EU-tagországoknak. A stratégia elősegítené a gyermekek részvételét a civil demokratikus társadalomban, és az uniós tagállamoktól a bizottság olyan jogszabályok létrehozását kéri, amelyek ezt megkönnyítik és lehetővé teszik. Biztosítaná továbbá, hogy a gyermekek - társadalmi hátterüktől függetlenül - teljes mértékben kamatoztatni tudják a tehetségüket: ebben a tekintetben a bizottság a kisgyermekkori fejlesztésre vonatkozó, uniós szintű előírások javítására és az inkluzív jellegű, minőségi oktatás kialakításának ösztönzésére törekszik.

Az EU végrehajtó testülete arra is kérte a tagállamokat, hogy alakítsanak ki integrált gyermekvédelmi rendszereket, és folyamatosan javítsák azok működését, továbbá erősítsék meg az iskolai erőszakkal, azon belül a testi fenyítéssel szembeni válaszlépéseket. A stratégia ezenkívül nagy hangsúlyt helyez a gyermekbarát igazságszolgáltatás kialakítására és a gyermekek biztonságos online tapasztalatszerzésére az EU-tagországokban.

Az európai gyermekgaranciának nevezett kezdeményezés keretében a testület azt ajánlotta a tagállamoknak, hogy a rászoruló gyermekek számára biztosítsanak ingyenes és hatékony hozzáférést a kora gyermekkori fejlesztéshez, az egészséges étkezéshez és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Uniós statisztikák szerint 2019-ben az EU-n belül közel 18 millió gyermek (a gyermekek 22,2 százaléka) élt olyan háztartásokban, amelyeket a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázata fenyegetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!