A hagyományos villanykörték energiatakarékos égőkre cserélését támogató program indul Romániában

Külföld, 2022.09.27

Romániában költségvetési forrásokból ösztönzik a hagyományos villanykörték energiatakarékos LED-es izzókra cserélését: a támogatási programot kedden fogadta el a Környezetvédelmi Alap igazgatósága.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi közleménye szerint az "izzók roncsprogramját" azt követően dolgozta ki az RMDSZ által vezetett szaktárca, hogy a kormánykoalíció a háztartási energiahatékonyság javításának támogatásáról döntött. A program finanszírozása érdekében 400 millió lejjel (33 milliárd forint) egészítik ki a Környezetvédelmi Alap költségvetését.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a háztartások energiafogyasztásának csökkentésére 200 lejes utalványokat lehet igényelni az izzók roncsprogramjában. A korábbi (környezetszennyező autók vagy nagy fogyasztású háztartási gépek lecserélését támogató) roncsprogramokhoz hasonlóan, a LED-es izzók vásárlásakor le kell adni a használt, régi típusú villanykörtéket. Az utalványokat azoknál a kereskedőknél lehet beváltani, akik csatlakoztak a programhoz.

A LED-es izzók vásárlása a háztartási gépek roncsprogramjában megszokott módon zajlik majd. A Környezetvédelmi Alap internetes felületet hoz létre, ahol a magánszemélyek felhasználói fiókot nyithatnak, és a program indulásakor vásárlási utalványt foglalhatnak le. Ezt követően hét napjuk lesz arra, hogy az üzletekben beváltsák az értékjegyeket. A program keretében olyan új, legfeljebb 15 wattos LED-es izzókat lehet vásárolni, amelyek jelentősen csökkentik a háztartások fogyasztását - részletezte az RMDSZ közleménye.

A pályázati útmutatót a környezetvédelmi minisztérium holnapján bocsátják közvitára. Ennek lejárta után, a tervek szerint október második felében indul majd Romániában az izzók roncsprogramja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!